Ca de cele mai multe ori, căutând etimologia cuvântului finanțe, constatăm că datorăm și această noțiune strămoșilor noștri latini, care prin cuvintele fiare sau finis, înțelegeau a termina, a încheia un diferend, o acțiune judiciară în legatură cu plata unei sume de bani. De la aceste cuvinte s-a format financia sau financia pecuniaria, adică plata cu ajutorul banilor. Se crede că din aceste cuvinte latinești s-a născut noțiunea finance folosită pentru prima dată în Franța în secolele XV-XVI, (les finances), care avea mai multe înțelesuri, pornind de la patrimoniul public, până la resursele private ale firmelor sau omului simplu.
Ambele cărți accentuează perspectiva managerială a aspectelor financiare ale companiilor, astfel încât să asigure comunicarea între funcțiunea financiară si toate celelalte funcțiuni, cu impact pozitiv asupra înțelegerii și implementării strategiei de dezvoltare a firmei. Și își mai propune ceva autorul acestor două lucrări, mai presus de orice, își propune să facă această disciplină academică plăcută studenților și mai ales să o facă mai ușor de asimilat.
Lucrarea în ansamblul său este compusă din două cărți, ea este o combinație echilibrată a conceptelor teoretice (prima carte) și a unor studii de caz și metode de analiză financiară (cea de-a doua) cu un profund specific financiar-bancar.
De ce ai nevoie de prima dintre cărți? Fiindcă aceasta este cea care îți explică abc-ul finanțelor companiilor la nivel de noțiuni teoretice, concepte de bază, care te ajută să construiești puzzle-ul.
Cea de a doua carte vine în mod natural și te învață să aplici teoria în practică, îți oferă know-how-ul, te ghidează către soluții și metode practice de analiză financiară, așa cum analizează o bancă situațiile financiare ale unei companii care solicită un împrumut.
Conștient fiind de adâncimea tehnică, de rigoarea și perseverența de care are nevoie un cititor nespecializat și care nu practică acestă meserie pentru a pătrunde în hățișurile finanțelor în general și ale finanțelor companiilor în special, mă adresez prin aceste cărți în primul rând, vouă, studenților mei. Voi, care fiind pe cale de a vă specializa, de a deveni încetul cu încetul manageri, cu siguranță veți mai avea câte ceva de învățat din teoria și din practica științei financiare după ce veți fi citit aceste două cărți.
Dragi studenți, așa cum v-am obișnuit la cursuri, vă voi spune de la bun început ce veți avea de câștigat dacă veți studia aceste două cărți:
• Veți înțelege obiectivele companiei / departamentului din perspectivă financiară • Veți comunica mai bine obiectivele financiare în echipă și nevoile de resurse financiare în companie • Veți deține un set de cunostințe financiare esențiale pentru a aprecia calitatea deciziilor strategice, operaționale și tactice în companie • Veți înțelege impactul fiecărei decizii de business asupra performanței financiare a companiei • Veți integra instrumente utile (obiective și bugete) în activitatea managerială.
Autorul |