ISBN: 978-606-8320-82-3, Format: 13x20 cm, 216 pag, Aparitie: 2012, Decembrie
In asteptarea Europei si dupa? este o incercare de redefinire a identitatii discursive a actorilor politici si mediatici ai sferei publice in Romania europeana, care isi propune evaluarea implicatiilor avute de construirea temporalitatii asteptarii de Europa asupra structurii discursurilor actuale. Penduland intre intoarcerea in trecut si prospectiva, prezentul perpetuu al aderarii la Uniunea Europeana temporizeaza reprezentarea discursiva a actualitatii. Inainte, in timpul si dupa sunt doar trei dintre marcatorii discursivi care evidentiaza axa temporala a discursului mediatic, in raport cu momentul 1 ianuarie 2007. Volumul exploreaza dialectica discursului jurnalistic romanesc pornind de la primele sale manifestari "europene".
Volumul de fata este realizat de 24 de specialisti a?" arhivisti, profesori, cercetatori - si prezinta dispozitivul cenzural (legi, dispozitii, decizii), mecanismele cenzurale (avertismente/ somatii/ suspendari/ suprimari), varietatea si versatilitatea interdictiilor, vesmintele ipocriziei, chiar si fatete ale absurdului. Numeroase exemple completeaza informatia de tip normativ.
Volumul Mediamorfoze reuneste lucrari care analizeaza raportul dintre istorie si media, intrucat jurnalistul participa la scrierea istoriei, prin articolele sale, devenite, peste timp, documente de arhiva, precum si articole care analizeaza impactul noilor tehnologii asupra istoriei recente.
"Relatia mea cu televiziunea este una pasionala, dureaza de mai bine de 20 de ani si isi are inceputurile intr-un final de octombrie 1994, cand dadeam concursul pentru un post reporter in redactia de stiri a Tele 7 abc. Era perioada magica a inceputurilor in orice in noua societate post-comunista: a presei democratice, a experimentelor profesionale, a inceputurilor academice in formarea jurnalistica, a inceputurilor jurnalismului de "aur" in televiziune: asumat social, vocal profesional, motivat de multa pasiune si entuziasm profesional.
This book is the result of the author's intense preoccupation with two aspects in the society of today social capital and communication, notably digital network communication for social change and development. It goes without saying that while both communication and social capital have always constituted a priority for sustainable development, the rise of the network society adds another dimension to this complex interplay.
Volumul Alinei Moldovan, Teatrul ca joc si metoda de formare, se inscrie, asa cum si titlul ne avertizeaza, in aria pedagogiei teatrale, autoarea propunandu-si o cercetare care sa evite, pe cat posibil, discursul inferential, subiectiv.
Volumul Independenta mass?mediei si libertatea de exprimare reuneste lucrarile prezentate la simpozionul desfasurat sub acelasi generic, in organizarea Departamentului de Jurnalism al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, din cadrul Universitatii "Babes?Bolyai" din Cluj?Napoca, in zilele de 14?15 octombrie 2016.
Volumul semnat de Maria Alexandra Pantea, doctor in istorie si cercetator consacrat, care isi documenteaza lucrarile publicate prin izvoare arhivistice de o inestimabila valoare istorica, reprezinta o culegere de texte referitoare la participarea romanilor din fosta monarhie dualista in evenimentele tragice in care omul obisnuit - taranul de la sat, preotul, invatatorul, meseriasul, a fost desprins fara voia sa din sanul familiei
Cel care parcurge volumul de fata va avea un castig cert, asigurat de perspectiva pe care o intemeiaza lucrarea, de bogatia informatiei si - de ce nu? - de caldura cu care este tratata.
Intr-un limbaj simplu, accesibil oricui interesat de subiect, Jurj elucideaza intai locul lui Peirce in traditia milenara a filozofiei si a semioticii, de la Aristotel pana azi, conform ultimelor modalitati de abordare in epistemologia istorica, care incearca sa identifice atat elementele de continuitate cat si cele de discontinuitate in interiorul istoriei ideilor.
A vorbi de patologiile politice in conditiile valului urias de proteste impotriva practicilor politicianiste si a unui anumit mod de a face politica este un risc asumat. Pentru ca, din nefericire, in spatiul unui volum de maximum 250 de pagini nu putem epuiza radiografia tumorilor, benigne sau maligne, ale organismului politic.
In Romania, gramatica limbii romane constituie o stiinta esoterica. O stiinta stapanita de o mana de initiati - si acestia, tot mai putini de la un an la altul. (...) Lipsa deprinderii de a medita asupra instrumentului folosit in comunicare se manifesta nu numai la nivelul "omului simplu", al "omului de pe strada", ci si la nivelul omului instruit, obisnuit sa reflecteze la o sumedenie de lucruri, de subiecte, teme si tematici.
Volumul de fata include 20 de comunicari stiintifice, sustinute la cel de-al XIV-lea Simpozion National de Jurnalism, cu participare internationala, avand tema Fotojurnalism si imagine, simpozion organizat de Departamentul de Jurnalism al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, in zilele de 6-7 noiembrie 2015.
Dictionarul de tehnici creative este editia a doua la Masina de idei, titlul sub care a aparut acum zece ani. Motivele reeditarii sunt cat se poate de clare: tirajul primei editii - nu tocmai mititel, mai ales cand e vorba de piata de carte din Romania de astazi
Ziceri despre trebuincioasa publicitate - Marian Petcu Publicitatea pentru comertul cu robi, in tarile Romane - Marian Petcu ?In cautarea corpului pierdut" -reprezentari ale corporalitatii in insertiile ziarului "Epoca", la sfarsitul secolului al XIX-lea - Marius Florin Drasovean Reclama caselor de comert si a magazinelor, in presa basarabeana (sf. sec. XIX - inc. sec. XX) - Vera SERJANT Publicitatea cartii basarabene, in perioada tarista - Maria Danilov
Miroslav Stanici se apropie in volumul de fata de constructia implicita a unei realitati intersubiective. El aduna un numar de 28 de interviuri care descriu un eveniment, miscarile sociale din Romania anului 2012, construind un discurs complex in sens "foucaultian".
In era Web 2.0, brand-urile nu mai apartin comunicatorilor, ci consumatorilor. Bariera dintre producatorii de continut si consumatorii acestuia pare sa devina invizibila odata cu aparitia noilor tehnologii.
In cautarea unui fel de a vorbi despre sine cat mai deplin, care sa ingemaneze puterea cuvantului cu pasiunea, Madalina Moraru a ales calea acestei carti. Preocupata la inceputurile carierei de literatura, pe care o indrageste in continuare foarte mult, autoarea s-a indreptat spre un domeniu provocator ce-i permite sa fie la fel de libera in gandire si creativa: spre publicitate.
Developments have seen a certain blurring of research between the different typesof translation. Thus, research into audiovisual translation now encompassessign language, intralingual subtitles, lip synchronization for dubbing as well asinterlingual subtitles;
Am intitulat volumul de fata "Autor de unul singur" dintr-un motiv foarte simplu. Este pentru mine un prilej de a impartasi cateva din constatarile legate de propria mea evolutie in domeniul scrisului creativ, fara nici cea mai mica pretentie didactica.
"Cartea de fata este o ampla opera de cercetare aplicata reprezentarilor literare si cinematografice ale Cleopatrei, reunind intr-un tot unitar si coerent o multitudine de abordari si opinii divergente, ceea ce o face sa reprezinte o contributie valoroasa la iluminarea diverselor fatete ale acestui mit istoric, cu reflexe atat de variate de-a lungul epocilor."
Aceasta carte arata ca actiunea terorista constrange presa sa ii inventeze un loc al sau, pus adesea in discutie, si ca modul de abordare al violentei teroriste constituie cheia intelegerii raporturilor dintre mass-media si democratie.
Demersul nostru are ca punct de plecare convingerea ca reusita oricarei activitati umane - respectiv, a activitatii de relatii publice - este strans corelata cu modul in care sunt practicate relatiile publice, de strategiile de comunicare utilizate in cadrul acestora.
A well-known researcher and translator, Carmen Ardelean offers now the sequel to her previously published study on Translation Studies. Acquiescing to the perception of translators as cultural mediators, the author becomes more specific when she dwells upon the importance of teams of people with multiple specialisations working in the field of localization. It is of no minor importance to mention that Professor Ardelean teaches at the university level a course of localization, among others.
- Istoria economica a presei din Romania - schita istorica / Marian PETCU, Universitatea din Bucuresti - Planurile tarifare si incasarile din publicitate ale unui ziar bisericesco-politic (1897-1936) / Marius Florin DRASOVEAN, Universitatea din Bucure