ISBN: 978-606-93388-1-0, Format: 13x20 cm, 228 pag, Aparitie: 2013, Mai
Oana Baluta este fiica intelectuala si civica a lumii noastre paradoxale: localista si globalista, patriarhala si feminista, inapoiata si avangardista. Autoarea isi trage seva argumentelor deopotriva din teorie si cercetare empirica, din cunoasterea vestica si estica. Este o intelectuala despre cetate si a cetatii. Cercetatorii acestei cetati ignora, de regula, strambatatea de gen a constructiei noastre sociale. Lor, cartea Oanei Baluta, le ofera un nou model de cercetare: feminismul modern reflexiv. Politicienii uita prea adesea ca lumea pe care o conduc este populata cu femei capabile sa gandeasca si sa formuleze perspective proprii despre binele comun. Acestora, cartea Oanei Baluta le ofera analize si proiectii de gen a intereselor politice. Ne aflam in fata unei lucrari prin care feminismul romanesc de generatia a treia isi consolideaza fundamentele si poate creste viguros, lucid si profund umanist.
The book is a significant contribution to the areas of gender studies and of political communication, and a testimony that Andreea Voina is one of the most outstanding young Romanian researchers in the field.
Dr. Tudor Vlad
Director, Cox International Center
University of Georgia
Experienta orientalismului, prin abstractizarea si reificarea rigida a doctrinelor si culturilor islamice, a facilitat consacrarea si politizarea unor stereotipuri negative specifice atasate musulmanilor si islamului, conceput ca o traditie coeziva si unitara. Ulterior, perspectiva istorica, empirica, centrata pe decelarea variabilelor sistemice, functionale, institutionale, culturale ale fenomenului analizat, care a marcat perioada postmodernista, a reusit insa sa corijeze intelegerea osificata a normativului in cercetarea societatilor musulmane si a doctrinelor islamice. (...)