Fethullah Gülen crede și susține fără echivoc că, dacă îți dorești să slujești oamenii în cel mai bun mod posibil, pur și simplu trebuie să le trezești setea de cunoaștere și să îi echi- pezi cu dragoste și sacrificiu de sine sau altruism. „Cine vrea să trăiască ar trebui să încerce mai întâi să–i facă pe alții să trăiască”, este unul dintre principiile principale pe care le urmează. Dedicat soluționării problemelor societății, el susține că drumul către dreptate pentru toți este pavat cu o educație universală adecvată, care vizează atât iluminarea intelectuală, cât și cea spirituală, căci numai această diadă va genera un nivel suficient de înțelegere și dialog în societate pentru drepturile celorlalți.
În acest scop, el a încurajat elita societății și liderii comunității, industriașii și liderii din mediul de afaceri din comunitatea sa, să sprijine educația de calitate pentru cei nevoiași. Cu donații din aceste surse, trusturile educaționale au reușit să înființeze multe școli, atât în Turcia, cât și în străinătate.
Gülen este foarte cunoscut pentru efortul său ardent de a consolida legăturile dintre oameni. El susține că există mai multe legături care unesc oamenii decât cele care îi despart. Fiind motivat de această credință, el lucrează fără odihnă pentru un dialog sincer, sănătos și înțelegere reciprocă. A fost unul dintre fondatorii Fundației Jurnaliștilor și Scriitorilor, un grup care promovează dialogul și înțelegerea atât în Turcia, cât și în străinătate. Gülen își imaginează un secol XXI în care vom vedea apariția unei dinamici spirituale care va reînvia valorile morale acum latente.
El vizează o epocă a dialogului și a înțelegerii care va duce la cooperarea civilizațiilor pentru bunăstarea întregii omeniri.
„În ceea ce privește să–i faci pe alții să–ți accepte căile,” ne spune Fethullah Gülen, „zilele în care lucrurile se fac prin forța brută s–au încheiat. În lumea de astăzi, singura modalitate de a–i motiva pe alții să–ți accepte ideile este prin persuasiune și argumente convingătoare. Cei care recurg la forța brută pentru a–și atinge scopul sunt suflete falimentare din punct de vedere intelectual.” În viața lor de zi cu zi, oamenii trebuie să mențină echilibrul delicat între valorile materiale și cele spirituale, dacă doresc să se bucure de liniște și fericire adevărată. Lăcomia nestăpânită trebuie să fie ținută în frâu. El continuă să simtă, profund și lăuntric, suferința atât a falimentului intelectual și spiritual al umanității, cât și a celor care sunt asupriți de viziunea materialistă dominantă asupra lumii. Un adevărat ghid care conduce prin puterea exemplului, el trăiește așa cum predică și prezintă un model de viață ideal de urmat. (...) |