Editia a doua a volumului "Strategiile de securitate nationala" se impune din cel putin trei motive.
In primul rand, cartea a avut un succes neanticipat, pentru o carte de specialitate, intr-un domeniu atat de special. Astfel, volumul a primit premiul pentru cea mai vanduta carte a colectiei "Studii de securitate", la Gala Tritonic Bestseller 2016, primului tiraj fiind deja epuizat.
In al doilea rand, termenul foarte scurt de predare a manuscriselor a facut ca anumite capitole sa nu fie livrate la timp. De aceea, o editie a doua este un gest reparatoriu si imbogateste continutul cartii. Au fost invitati si alti autori, sa scrie capitole noi.
In al treilea rand, informatia intr-o lume globala devine perisabila iar anumite fenomene geopolitice necesita actualizarea strategiilor de securitate nationala. Multe universitati sau academii militare au introdus aceasta carte in bibliografia unor cursuri, ceea ce impune o actualizare a continutului acestei carti, pentru uzul studentilor.
Problema elaborarii strategiilor de securitate nationala, ca instrument de planificare strategica, de management al sistemului de securitate nationala si, in final, ca instrument de guvernanta democratica, a intrat pe agenda cercetatorilor din mediul academic, dupa sfarsitul razboiului rece. Pana atunci, teoria si practica formularii strategiilor erau, mai degraba, apanajul militarilor iar strategiile propriu-zise erau documente secrete. (...)
Volumul este util atat cercetatorilor interesati de procesul de elaborare a strategiilor de securitate nationala in spatiul euroatlantic (inclusiv in Romania) cat si expertilor, analistilor sau politicienilor care vor elabora viitoarele strategii de securitate nationala sau legislatia de organizare si functionare a sistemului de securitate nationala.
Prof. univ. dr. Marian Zulean |