Istorie
Afișez toate cele 15 rezultate
-
Istorie
Autopsii medico-istorice: Societate, consimțământ și medicină legală
Istoria medicinei se află azi într-un proces de transformare conceptuală determinat, pe de o parte, de interogațiile societății cu privire la provocările progresului științific și mai ales dilemele morale pe care implică iar, pe de altă parte, de efortul de reactualiza idei și teorii medico-sociale ce au individualizat școlile medicale naționale în plan european.
Destul de discretă până în 1989, istoriografia medicală est-europeană este readusă gradual în actualitate, prin contribuții care se vor esențiale pentru înțelegerea istoriei continentului.
ISBN: 978-606-749-203-333,00lei41,00lei -
Istorie
Bordeiul și palatul. Meșteșugari în lumea miceniană
Lucrarea se adresează deopotrivă specialistului în epoca bronzului, cât și pasionatului de istorie veche. Pornind de la o serie de lucrări clasice și mai noi, autorul încearcă, bazându-se de la cele două mari categorii de surse aflate la dispoziția cercetătorului, sursele arheologice și textele redactate în prima scriere de pe continentul european (Liniarul B), să prezinte stadiul actual al cercetărilor și să repună in discuție o serie de teorii considerate a fi certitudini.
ISBN: 978-606-92289-0-628,00lei35,00lei -
Istorie
Carol al II-lea – scrisori către părinți
Volumul de față prezintă scrisorile existente în Arhivele Naționale din Bucuresti, în fondurile Regele Ferdinand si Regina Maria, pe care cei doi le-au primit de la fiul lor, viitorul rege Carol al II-lea, începând practic din 1910. Ele aruncă o lumină suplimentară asupra vieții și personalității celui care va fi regele României (1930-1940), întregind imaginea pe care o aveam despre el.
Sorin Cristescu (n. 1962) după ce a absolvit Politehnica, s-a dedicat în exclusivitate studierii istoriei și a absolvit în 1997, ca șef de promotie, Facultatea de Istorie la Universitatea din București. Este doctor in istorie cu mentiunea magna cum laude (2004).
ISBN: 978-606-749-049-731,00lei38,00lei -
Istorie
Comunitatea dispărută. Germanii din România între anii 1945 si 1967
Comunitatea dispărută. Germanii din România în perioada 1945-1967 reprezintă o lucrare de referință, convingătoare, solidă, prin maniera în care este tratată tema abordată, prin documentația impresionantă, inedită si complexă utilizată, prin analizele pertinente expuse în cadrul unui discurs istoriografic sobru și totodată elegant.
Publicarea acestei lucrări îmbogățește istoriografia română cu o carte de referință nu numai pentru destinul comunității germane, ci și pentru istoria contemporană a României, o lucrare destinată deopotrivă specialiștilor și opiniei publice.
Ottmar Trașcăcercetător științific II în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”al Academiei Române din Cluj-NapocaISBN: 978-606-749-082-448,00lei60,00lei -
Istorie
EVOLUȚIA STATUTULUI MINORITĂȚII ROME ÎN ROMÂNIA. O analiză a participării romilor la viața politică românească în perioada 1990–2003
Volumul „Evoluția statutului minorității rome în România. Ediția I: O analiză a participării romilor la viața politică românească pentru perioada 1990–2003”, cuprinde toate eforturile și realizările obținute de noi, liderii și activiștii romi, în perioada de referință, pentru îmbunătățirea situației minorității rome. Volumul de față prezintă inițiativele privind participarea romilor la viață politică românească, susținute de-a lungul timpului de către singura organizație reprezentativă a romilor reprezentată în Parlamentul României, Partida Romilor „Pro-Europa”, fie că vorbim despre măsuri asumate la nivelul executivului, sau cele obținute în Parlamentul României, prin inițiativă legislativă.
Nicolae Păun
ISBN: 978-606-749-707-631,00lei39,00lei -
Istorie
Fețele monedei. Mișcarea legionară între 1941-1948
Anii 1941-1948, au reprezentat perioada finală a Miscarii Legionare, despre care nu numai marele public, ci chiar unii istorici stiu prea puțin. Am urmărit șapte ani din istoria mai putin cunoscută a Mișcării Legionare pe baza documentelor de arhivă – material inedit din care o parte a fost selectat si prezentat in lucrare.
Miscarea legionară a reprezentat pentru Partidul Comunist un concurent însemnat și incomod în lupta pentru putere, mai ales ca din 1936 legionarii constituiseră o noua structura numită Corpul Muncitoresc Legionar, pentru a capta „masele muncitorești” și asupra căreia Partidul Comunist și-a concentrat majoritatea acțiunilor, considerând că poate fi o masă de manevră, dar și o forță de soc.
O altă structură necunoscută sau prea puțin cunoscută specialiștilor a fost Serviciul de Informatii al Miscarii Legionare (S.I.M.L.R.), care timp de 12 ani a funcționat ca o structură informativă neoficială, folosind regulile conspirativității, metodele și mijloacele specifice muncii de informații.ISBN: 978-606-8139-10-428,00lei35,00lei -
Istorie
Imaginea elitelor politice în literatura română. Studiu istorico-sociologic
Imaginea elitelor politice în literatura română se structurează și se restructurează în funcție de dinamica proceselor obiective de stratificare socială, ca urmare a fenomenului de modernizare politică și economică a României. De fapt, acestea se și fixează, prin medieri simbolice succesive, în mentalitatea și sensibilitatea unei epoci.
Printre mecanismele politice care contribuie la crearea acestor imagini sunt sistemul de valori al ideologiilor, concepția despre viață și lume de la baza unei culturi politice, specificul regimului politic.
Literatura română reflectă cu destulă fidelitate aceste mutații ale sensibilității, conștiinței și sistemului de valori social-politice.
ISBN: 978-606-749-371-934,00lei43,00lei -
Istorie
Istoria fascinantă a pietrelor prețioase
Nu pot scrie despre destinele pietrelor scumpe despărțindu-le de cele omenești, într-atâta ele s-au îngemănat și s-au întrepătruns.
Zei și spiriduși, eroi de mit și de basm, cavaleri și trubaduri, magi și alchimiști, regi și împărați, șahi și califi, hetaire și curtezane, conchistadori și pirați, eroi reali și plăsmuiți – cum să-i cuprinzi pe toți în ale căror vieți au intervenit nestematele?
Întreaga istorie a omenirii poate fi privită prin sclipirea pietrelor scumpe.
ISBN: 978-973-733-132-848,00lei60,00lei -
Istorie
Oameni și… „chestiuni” de acum un veac
„Avem tot timpul înaintea noastră…”
Cuvintele cu care începem aceasta nouă carte sunt spuse de regele Carol I lui Take Ionescu in noiembrie 1901. Voiau sa insemne că nerăbdarea oamenilor politici în a-i vedea odata pe toti românii adunați într-un stat al lor nu era justificată. Fiindca timpul lucra pentru români, credea regele Carol I la începutul veacului 20.
Și nu era nevoie de nicio grabă. Oare așa sa fi fost? Mergând în câteva medii ale societății românești de atunci încercăm să dăm un răspuns.Ne oprim cu cercetarea noastră în Vechiul Regat. Dar nu-i vom uita pe românii cuprinși în imperiile
Spre deosebire de alte scrieri ale noastre, în aceasta de acum lăsam mai mult să se manifeste personajele făuritoare de istorie cu care ne întreținem. Simpla tentativă de schimbare stilistică. Dar sunt personajele alese de noi personaje istorice? Făptuiesc ele istorie? În definitiv, ce înțelegem noi prin fapt istoric?ISBN: 978-606-749-025-128,00lei35,00lei -
Istorie
Queen Marie of Romania and Colonel Boyle. Confessions
Studiu introductiv, stabilirea textului și note de Sorin Cristescu.
Boyle este personajul principal care apare vreme de patru luni ca un semizeu în însemnările din 1918 ale Reginei Maria, mai precis de la 20 iulie/2 august, când se instalează convalescent într-o « căsuță țărănească » la Bicaz, până la 26 noiembrie/9 decembrie, când va pleca împreună cu Nicolae Mișu pentru a-l instala pe principele Nicolae la colegiul britanic din Eton. A fost vara dragostei lor pătimașe, care le-a ținut pentru tot restul vieții. Din însemnările Mariei vedem că Boyle a prins slăbiciunea suveranei pentru acte de caritate și atunci se va arăta el însuși de o regească generozitate, dar faptele sunt fapte și colonelul canadian a jucat un rol decisiv în această operă cum nu se mai văzuse, și care va rămâne un model de comportament pentru eternitate, la fel cum prin aceste fapte de caritate Regina va rămâne și ea nemuritoare.
ISBN: n/a36,00lei45,00lei -
Istorie
Queen Marie of Romania. DAILY RECORDS 1929
Ediție îngrijită și note de Sorin Cristescu
„I have remained alone in an impossibly difficult position. Everything is expected of me, but what power have I in my hands? What effective, real power? None! Only just my own prestige and even that prestige each one of you can attack, besmirch, discredit according to your own passions. And now as you say yourself, all your hopes are still concentrated upon my one remaining son, whose part will not be over when at 18 his nephew comes to the throne. I built as many ramparts against dangers as I can.
But although I am eternally on guard, although my son is fundamentally clean and good, how can I prevent his being polluted, spoilt, destroyed by Romanians. Because it comes to thus. We, our kind will not destroy him, but what of all those disgusting little serpents lying in wait for him at every corner. We a sort of self–preservation the boy makes no friends, he has no comrades, no born–companions, but he is young, he is human, he developed more slowly than the boys in this Latin country, we are not Latin, we are Anglo–Saxon–Germans, the boys development began at the same moment as his crucifixion to State duties. Can I keep love from his, physical love? The very doctors tell me that a boy needs that natural outlet at his age. But did I make the Romanian women designing little friends, eternally on the watch to destroy their Princes. Must I come after these long [years] in which I have learnt to love you, to the conclusion that there is no good in anyone. That I and mine are destined to go down because of the impurity, intrigues and want of honor and decency of those we came to rule over? Be careful, don’t tell me too much against everybody or I too finally might reach the point when I would consider que le jeu ne vaut pas la chandelle.”[it is not worth the try].
(Queen Marie to Vintilă Brătianu, Cotroceni June 8th 1929)
ISBN: 978-606-749-665-955,00lei69,00lei -
Istorie
Queen Mary of Romania. Letters to Her Mother. Vol 1. 1901-1906
Studiu introductiv, stabilirea textului și note de Sorin Cristescu
În ceea ne privește considerăm că scrisorile reginei Maria trebuiesc publicate în limba în care au fost scrise și în România și ne-am limitat doar la cele semnate de viitoarea regină pentru că ele au o importanță deosebită pentru istoria noastră. Acest prim volum cuprinde 168 de scrisori inedite trimise de către principesa Maria mamei sale în anii 1901 – 1906, anii de maturizare ai viitoare regine.
ISBN: n/a36,00lei45,00lei -
Istorie
Românii, cum au fost și cum sunt
Fiecare epocă are prioritățile sale, dar este mai important să le identificam pe cele de astăzi și în idei ale unor personalități din trecut. Ceea ce se petrece în societatea românească actuală nu este întâmplător sau o invenție a actorilor sociali contemporani, nefiind greu de remarcat perpetuarea acelorași probleme sociale și economice de-a lungul epocii noastre moderne.
ISBN: 978-606-8536-91-022,00lei27,00lei
-
Istorie
Autopsii medico-istorice: Societate, consimțământ și medicină legală
Istoria medicinei se află azi într-un proces de transformare conceptuală determinat, pe de o parte, de interogațiile societății cu privire la provocările progresului științific și mai ales dilemele morale pe care implică iar, pe de altă parte, de efortul de reactualiza idei și teorii medico-sociale ce au individualizat școlile medicale naționale în plan european.
Destul de discretă până în 1989, istoriografia medicală est-europeană este readusă gradual în actualitate, prin contribuții care se vor esențiale pentru înțelegerea istoriei continentului.
-
Istorie
Bordeiul și palatul. Meșteșugari în lumea miceniană
Lucrarea se adresează deopotrivă specialistului în epoca bronzului, cât și pasionatului de istorie veche. Pornind de la o serie de lucrări clasice și mai noi, autorul încearcă, bazându-se de la cele două mari categorii de surse aflate la dispoziția cercetătorului, sursele arheologice și textele redactate în prima scriere de pe continentul european (Liniarul B), să prezinte stadiul actual al cercetărilor și să repună in discuție o serie de teorii considerate a fi certitudini.
-
Istorie
Carol al II-lea – scrisori către părinți
Volumul de față prezintă scrisorile existente în Arhivele Naționale din Bucuresti, în fondurile Regele Ferdinand si Regina Maria, pe care cei doi le-au primit de la fiul lor, viitorul rege Carol al II-lea, începând practic din 1910. Ele aruncă o lumină suplimentară asupra vieții și personalității celui care va fi regele României (1930-1940), întregind imaginea pe care o aveam despre el.
Sorin Cristescu (n. 1962) după ce a absolvit Politehnica, s-a dedicat în exclusivitate studierii istoriei și a absolvit în 1997, ca șef de promotie, Facultatea de Istorie la Universitatea din București. Este doctor in istorie cu mentiunea magna cum laude (2004).
-
Istorie
Comunitatea dispărută. Germanii din România între anii 1945 si 1967
Comunitatea dispărută. Germanii din România în perioada 1945-1967 reprezintă o lucrare de referință, convingătoare, solidă, prin maniera în care este tratată tema abordată, prin documentația impresionantă, inedită si complexă utilizată, prin analizele pertinente expuse în cadrul unui discurs istoriografic sobru și totodată elegant.
Publicarea acestei lucrări îmbogățește istoriografia română cu o carte de referință nu numai pentru destinul comunității germane, ci și pentru istoria contemporană a României, o lucrare destinată deopotrivă specialiștilor și opiniei publice.
Ottmar Trașcăcercetător științific II în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”al Academiei Române din Cluj-Napoca -
Istorie
EVOLUȚIA STATUTULUI MINORITĂȚII ROME ÎN ROMÂNIA. O analiză a participării romilor la viața politică românească în perioada 1990–2003
Volumul „Evoluția statutului minorității rome în România. Ediția I: O analiză a participării romilor la viața politică românească pentru perioada 1990–2003”, cuprinde toate eforturile și realizările obținute de noi, liderii și activiștii romi, în perioada de referință, pentru îmbunătățirea situației minorității rome. Volumul de față prezintă inițiativele privind participarea romilor la viață politică românească, susținute de-a lungul timpului de către singura organizație reprezentativă a romilor reprezentată în Parlamentul României, Partida Romilor „Pro-Europa”, fie că vorbim despre măsuri asumate la nivelul executivului, sau cele obținute în Parlamentul României, prin inițiativă legislativă.
Nicolae Păun
-
Istorie
Fețele monedei. Mișcarea legionară între 1941-1948
Anii 1941-1948, au reprezentat perioada finală a Miscarii Legionare, despre care nu numai marele public, ci chiar unii istorici stiu prea puțin. Am urmărit șapte ani din istoria mai putin cunoscută a Mișcării Legionare pe baza documentelor de arhivă – material inedit din care o parte a fost selectat si prezentat in lucrare.
Miscarea legionară a reprezentat pentru Partidul Comunist un concurent însemnat și incomod în lupta pentru putere, mai ales ca din 1936 legionarii constituiseră o noua structura numită Corpul Muncitoresc Legionar, pentru a capta „masele muncitorești” și asupra căreia Partidul Comunist și-a concentrat majoritatea acțiunilor, considerând că poate fi o masă de manevră, dar și o forță de soc.
O altă structură necunoscută sau prea puțin cunoscută specialiștilor a fost Serviciul de Informatii al Miscarii Legionare (S.I.M.L.R.), care timp de 12 ani a funcționat ca o structură informativă neoficială, folosind regulile conspirativității, metodele și mijloacele specifice muncii de informații. -
Istorie
Imaginea elitelor politice în literatura română. Studiu istorico-sociologic
Imaginea elitelor politice în literatura română se structurează și se restructurează în funcție de dinamica proceselor obiective de stratificare socială, ca urmare a fenomenului de modernizare politică și economică a României. De fapt, acestea se și fixează, prin medieri simbolice succesive, în mentalitatea și sensibilitatea unei epoci.
Printre mecanismele politice care contribuie la crearea acestor imagini sunt sistemul de valori al ideologiilor, concepția despre viață și lume de la baza unei culturi politice, specificul regimului politic.
Literatura română reflectă cu destulă fidelitate aceste mutații ale sensibilității, conștiinței și sistemului de valori social-politice.
-
Istorie
Istoria fascinantă a pietrelor prețioase
Nu pot scrie despre destinele pietrelor scumpe despărțindu-le de cele omenești, într-atâta ele s-au îngemănat și s-au întrepătruns.
Zei și spiriduși, eroi de mit și de basm, cavaleri și trubaduri, magi și alchimiști, regi și împărați, șahi și califi, hetaire și curtezane, conchistadori și pirați, eroi reali și plăsmuiți – cum să-i cuprinzi pe toți în ale căror vieți au intervenit nestematele?
Întreaga istorie a omenirii poate fi privită prin sclipirea pietrelor scumpe.
-
Istorie
Oameni și… „chestiuni” de acum un veac
„Avem tot timpul înaintea noastră…”
Cuvintele cu care începem aceasta nouă carte sunt spuse de regele Carol I lui Take Ionescu in noiembrie 1901. Voiau sa insemne că nerăbdarea oamenilor politici în a-i vedea odata pe toti românii adunați într-un stat al lor nu era justificată. Fiindca timpul lucra pentru români, credea regele Carol I la începutul veacului 20.
Și nu era nevoie de nicio grabă. Oare așa sa fi fost? Mergând în câteva medii ale societății românești de atunci încercăm să dăm un răspuns.Ne oprim cu cercetarea noastră în Vechiul Regat. Dar nu-i vom uita pe românii cuprinși în imperiile
Spre deosebire de alte scrieri ale noastre, în aceasta de acum lăsam mai mult să se manifeste personajele făuritoare de istorie cu care ne întreținem. Simpla tentativă de schimbare stilistică. Dar sunt personajele alese de noi personaje istorice? Făptuiesc ele istorie? În definitiv, ce înțelegem noi prin fapt istoric? -
Istorie
Queen Marie of Romania and Colonel Boyle. Confessions
Studiu introductiv, stabilirea textului și note de Sorin Cristescu.
Boyle este personajul principal care apare vreme de patru luni ca un semizeu în însemnările din 1918 ale Reginei Maria, mai precis de la 20 iulie/2 august, când se instalează convalescent într-o « căsuță țărănească » la Bicaz, până la 26 noiembrie/9 decembrie, când va pleca împreună cu Nicolae Mișu pentru a-l instala pe principele Nicolae la colegiul britanic din Eton. A fost vara dragostei lor pătimașe, care le-a ținut pentru tot restul vieții. Din însemnările Mariei vedem că Boyle a prins slăbiciunea suveranei pentru acte de caritate și atunci se va arăta el însuși de o regească generozitate, dar faptele sunt fapte și colonelul canadian a jucat un rol decisiv în această operă cum nu se mai văzuse, și care va rămâne un model de comportament pentru eternitate, la fel cum prin aceste fapte de caritate Regina va rămâne și ea nemuritoare.
-
Istorie
Queen Marie of Romania. DAILY RECORDS 1929
Ediție îngrijită și note de Sorin Cristescu
„I have remained alone in an impossibly difficult position. Everything is expected of me, but what power have I in my hands? What effective, real power? None! Only just my own prestige and even that prestige each one of you can attack, besmirch, discredit according to your own passions. And now as you say yourself, all your hopes are still concentrated upon my one remaining son, whose part will not be over when at 18 his nephew comes to the throne. I built as many ramparts against dangers as I can.
But although I am eternally on guard, although my son is fundamentally clean and good, how can I prevent his being polluted, spoilt, destroyed by Romanians. Because it comes to thus. We, our kind will not destroy him, but what of all those disgusting little serpents lying in wait for him at every corner. We a sort of self–preservation the boy makes no friends, he has no comrades, no born–companions, but he is young, he is human, he developed more slowly than the boys in this Latin country, we are not Latin, we are Anglo–Saxon–Germans, the boys development began at the same moment as his crucifixion to State duties. Can I keep love from his, physical love? The very doctors tell me that a boy needs that natural outlet at his age. But did I make the Romanian women designing little friends, eternally on the watch to destroy their Princes. Must I come after these long [years] in which I have learnt to love you, to the conclusion that there is no good in anyone. That I and mine are destined to go down because of the impurity, intrigues and want of honor and decency of those we came to rule over? Be careful, don’t tell me too much against everybody or I too finally might reach the point when I would consider que le jeu ne vaut pas la chandelle.”[it is not worth the try].
(Queen Marie to Vintilă Brătianu, Cotroceni June 8th 1929)
-
Istorie
Queen Mary of Romania. Letters to Her Mother. Vol 1. 1901-1906
Studiu introductiv, stabilirea textului și note de Sorin Cristescu
În ceea ne privește considerăm că scrisorile reginei Maria trebuiesc publicate în limba în care au fost scrise și în România și ne-am limitat doar la cele semnate de viitoarea regină pentru că ele au o importanță deosebită pentru istoria noastră. Acest prim volum cuprinde 168 de scrisori inedite trimise de către principesa Maria mamei sale în anii 1901 – 1906, anii de maturizare ai viitoare regine.
-
Istorie
Românii, cum au fost și cum sunt
Fiecare epocă are prioritățile sale, dar este mai important să le identificam pe cele de astăzi și în idei ale unor personalități din trecut. Ceea ce se petrece în societatea românească actuală nu este întâmplător sau o invenție a actorilor sociali contemporani, nefiind greu de remarcat perpetuarea acelorași probleme sociale și economice de-a lungul epocii noastre moderne.
-
Istorie
Autopsii medico-istorice: Societate, consimțământ și medicină legală
Istoria medicinei se află azi într-un proces de transformare conceptuală determinat, pe de o parte, de interogațiile societății cu privire la provocările progresului științific și mai ales dilemele morale pe care implică iar, pe de altă parte, de efortul de reactualiza idei și teorii medico-sociale ce au individualizat școlile medicale naționale în plan european.
Destul de discretă până în 1989, istoriografia medicală est-europeană este readusă gradual în actualitate, prin contribuții care se vor esențiale pentru înțelegerea istoriei continentului.
33,00lei41,00lei -
Istorie
Bordeiul și palatul. Meșteșugari în lumea miceniană
Lucrarea se adresează deopotrivă specialistului în epoca bronzului, cât și pasionatului de istorie veche. Pornind de la o serie de lucrări clasice și mai noi, autorul încearcă, bazându-se de la cele două mari categorii de surse aflate la dispoziția cercetătorului, sursele arheologice și textele redactate în prima scriere de pe continentul european (Liniarul B), să prezinte stadiul actual al cercetărilor și să repună in discuție o serie de teorii considerate a fi certitudini.
28,00lei35,00lei -
Istorie
Carol al II-lea – scrisori către părinți
Volumul de față prezintă scrisorile existente în Arhivele Naționale din Bucuresti, în fondurile Regele Ferdinand si Regina Maria, pe care cei doi le-au primit de la fiul lor, viitorul rege Carol al II-lea, începând practic din 1910. Ele aruncă o lumină suplimentară asupra vieții și personalității celui care va fi regele României (1930-1940), întregind imaginea pe care o aveam despre el.
Sorin Cristescu (n. 1962) după ce a absolvit Politehnica, s-a dedicat în exclusivitate studierii istoriei și a absolvit în 1997, ca șef de promotie, Facultatea de Istorie la Universitatea din București. Este doctor in istorie cu mentiunea magna cum laude (2004).
31,00lei38,00lei -
Istorie
Comunitatea dispărută. Germanii din România între anii 1945 si 1967
Comunitatea dispărută. Germanii din România în perioada 1945-1967 reprezintă o lucrare de referință, convingătoare, solidă, prin maniera în care este tratată tema abordată, prin documentația impresionantă, inedită si complexă utilizată, prin analizele pertinente expuse în cadrul unui discurs istoriografic sobru și totodată elegant.
Publicarea acestei lucrări îmbogățește istoriografia română cu o carte de referință nu numai pentru destinul comunității germane, ci și pentru istoria contemporană a României, o lucrare destinată deopotrivă specialiștilor și opiniei publice.
Ottmar Trașcăcercetător științific II în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”al Academiei Române din Cluj-Napoca48,00lei60,00lei -
Istorie
EVOLUȚIA STATUTULUI MINORITĂȚII ROME ÎN ROMÂNIA. O analiză a participării romilor la viața politică românească în perioada 1990–2003
Volumul „Evoluția statutului minorității rome în România. Ediția I: O analiză a participării romilor la viața politică românească pentru perioada 1990–2003”, cuprinde toate eforturile și realizările obținute de noi, liderii și activiștii romi, în perioada de referință, pentru îmbunătățirea situației minorității rome. Volumul de față prezintă inițiativele privind participarea romilor la viață politică românească, susținute de-a lungul timpului de către singura organizație reprezentativă a romilor reprezentată în Parlamentul României, Partida Romilor „Pro-Europa”, fie că vorbim despre măsuri asumate la nivelul executivului, sau cele obținute în Parlamentul României, prin inițiativă legislativă.
Nicolae Păun
31,00lei39,00lei -
Istorie
Fețele monedei. Mișcarea legionară între 1941-1948
Anii 1941-1948, au reprezentat perioada finală a Miscarii Legionare, despre care nu numai marele public, ci chiar unii istorici stiu prea puțin. Am urmărit șapte ani din istoria mai putin cunoscută a Mișcării Legionare pe baza documentelor de arhivă – material inedit din care o parte a fost selectat si prezentat in lucrare.
Miscarea legionară a reprezentat pentru Partidul Comunist un concurent însemnat și incomod în lupta pentru putere, mai ales ca din 1936 legionarii constituiseră o noua structura numită Corpul Muncitoresc Legionar, pentru a capta „masele muncitorești” și asupra căreia Partidul Comunist și-a concentrat majoritatea acțiunilor, considerând că poate fi o masă de manevră, dar și o forță de soc.
O altă structură necunoscută sau prea puțin cunoscută specialiștilor a fost Serviciul de Informatii al Miscarii Legionare (S.I.M.L.R.), care timp de 12 ani a funcționat ca o structură informativă neoficială, folosind regulile conspirativității, metodele și mijloacele specifice muncii de informații.28,00lei35,00lei -
Istorie
Imaginea elitelor politice în literatura română. Studiu istorico-sociologic
Imaginea elitelor politice în literatura română se structurează și se restructurează în funcție de dinamica proceselor obiective de stratificare socială, ca urmare a fenomenului de modernizare politică și economică a României. De fapt, acestea se și fixează, prin medieri simbolice succesive, în mentalitatea și sensibilitatea unei epoci.
Printre mecanismele politice care contribuie la crearea acestor imagini sunt sistemul de valori al ideologiilor, concepția despre viață și lume de la baza unei culturi politice, specificul regimului politic.
Literatura română reflectă cu destulă fidelitate aceste mutații ale sensibilității, conștiinței și sistemului de valori social-politice.
34,00lei43,00lei -
Istorie
Istoria fascinantă a pietrelor prețioase
Nu pot scrie despre destinele pietrelor scumpe despărțindu-le de cele omenești, într-atâta ele s-au îngemănat și s-au întrepătruns.
Zei și spiriduși, eroi de mit și de basm, cavaleri și trubaduri, magi și alchimiști, regi și împărați, șahi și califi, hetaire și curtezane, conchistadori și pirați, eroi reali și plăsmuiți – cum să-i cuprinzi pe toți în ale căror vieți au intervenit nestematele?
Întreaga istorie a omenirii poate fi privită prin sclipirea pietrelor scumpe.
48,00lei60,00lei -
Istorie
Oameni și… „chestiuni” de acum un veac
„Avem tot timpul înaintea noastră…”
Cuvintele cu care începem aceasta nouă carte sunt spuse de regele Carol I lui Take Ionescu in noiembrie 1901. Voiau sa insemne că nerăbdarea oamenilor politici în a-i vedea odata pe toti românii adunați într-un stat al lor nu era justificată. Fiindca timpul lucra pentru români, credea regele Carol I la începutul veacului 20.
Și nu era nevoie de nicio grabă. Oare așa sa fi fost? Mergând în câteva medii ale societății românești de atunci încercăm să dăm un răspuns.Ne oprim cu cercetarea noastră în Vechiul Regat. Dar nu-i vom uita pe românii cuprinși în imperiile
Spre deosebire de alte scrieri ale noastre, în aceasta de acum lăsam mai mult să se manifeste personajele făuritoare de istorie cu care ne întreținem. Simpla tentativă de schimbare stilistică. Dar sunt personajele alese de noi personaje istorice? Făptuiesc ele istorie? În definitiv, ce înțelegem noi prin fapt istoric?28,00lei35,00lei -
Istorie
Queen Marie of Romania and Colonel Boyle. Confessions
Studiu introductiv, stabilirea textului și note de Sorin Cristescu.
Boyle este personajul principal care apare vreme de patru luni ca un semizeu în însemnările din 1918 ale Reginei Maria, mai precis de la 20 iulie/2 august, când se instalează convalescent într-o « căsuță țărănească » la Bicaz, până la 26 noiembrie/9 decembrie, când va pleca împreună cu Nicolae Mișu pentru a-l instala pe principele Nicolae la colegiul britanic din Eton. A fost vara dragostei lor pătimașe, care le-a ținut pentru tot restul vieții. Din însemnările Mariei vedem că Boyle a prins slăbiciunea suveranei pentru acte de caritate și atunci se va arăta el însuși de o regească generozitate, dar faptele sunt fapte și colonelul canadian a jucat un rol decisiv în această operă cum nu se mai văzuse, și care va rămâne un model de comportament pentru eternitate, la fel cum prin aceste fapte de caritate Regina va rămâne și ea nemuritoare.
36,00lei45,00lei -
Istorie
Queen Marie of Romania. DAILY RECORDS 1929
Ediție îngrijită și note de Sorin Cristescu
„I have remained alone in an impossibly difficult position. Everything is expected of me, but what power have I in my hands? What effective, real power? None! Only just my own prestige and even that prestige each one of you can attack, besmirch, discredit according to your own passions. And now as you say yourself, all your hopes are still concentrated upon my one remaining son, whose part will not be over when at 18 his nephew comes to the throne. I built as many ramparts against dangers as I can.
But although I am eternally on guard, although my son is fundamentally clean and good, how can I prevent his being polluted, spoilt, destroyed by Romanians. Because it comes to thus. We, our kind will not destroy him, but what of all those disgusting little serpents lying in wait for him at every corner. We a sort of self–preservation the boy makes no friends, he has no comrades, no born–companions, but he is young, he is human, he developed more slowly than the boys in this Latin country, we are not Latin, we are Anglo–Saxon–Germans, the boys development began at the same moment as his crucifixion to State duties. Can I keep love from his, physical love? The very doctors tell me that a boy needs that natural outlet at his age. But did I make the Romanian women designing little friends, eternally on the watch to destroy their Princes. Must I come after these long [years] in which I have learnt to love you, to the conclusion that there is no good in anyone. That I and mine are destined to go down because of the impurity, intrigues and want of honor and decency of those we came to rule over? Be careful, don’t tell me too much against everybody or I too finally might reach the point when I would consider que le jeu ne vaut pas la chandelle.”[it is not worth the try].
(Queen Marie to Vintilă Brătianu, Cotroceni June 8th 1929)
55,00lei69,00lei -
Istorie
Queen Mary of Romania. Letters to Her Mother. Vol 1. 1901-1906
Studiu introductiv, stabilirea textului și note de Sorin Cristescu
În ceea ne privește considerăm că scrisorile reginei Maria trebuiesc publicate în limba în care au fost scrise și în România și ne-am limitat doar la cele semnate de viitoarea regină pentru că ele au o importanță deosebită pentru istoria noastră. Acest prim volum cuprinde 168 de scrisori inedite trimise de către principesa Maria mamei sale în anii 1901 – 1906, anii de maturizare ai viitoare regine.
36,00lei45,00lei -
Istorie
Românii, cum au fost și cum sunt
Fiecare epocă are prioritățile sale, dar este mai important să le identificam pe cele de astăzi și în idei ale unor personalități din trecut. Ceea ce se petrece în societatea românească actuală nu este întâmplător sau o invenție a actorilor sociali contemporani, nefiind greu de remarcat perpetuarea acelorași probleme sociale și economice de-a lungul epocii noastre moderne.
22,00lei27,00lei