Științe politice
Afișez toate cele 15 rezultate
-
Științe politice
2022 – The Geoeconomic Roundabout. How we entered the first global economic war
In February 2022 the world entered the first global economic war in history. The moment that Russia invaded Ukraine, uncertainty hit the markets. For a few weeks, everyone thought the war would end quickly, with the business world hoping for a negotiated settlement. As months passed, it became apparent the war would in fact continue for much longer; businesses had no other option but to adapt to a changing reality and to a war that was to reset both economic alliances and overall economic conditions. This is what geoeconomics is helpful for. It provides a framework for understanding how the global economy is reshaped by major geopolitical events. In this volume, Antonia Colibășanu provides a timeline for how that happens. She takes us back to 2021 to understand the events of 2022 through her analysis, while adding some personal notes for context. All in all, this is the 2022 diary of geoeconomics.
ISBN: 978-606-749-628-446,00lei57,00lei -
Științe politice
Caracteristicile socio-culturale ale migrației din Orientul apropiat către Uniunea Europeană. Studiu de caz: Comunitatea Hizmet
Denumirea comunității Hizmet, fondată de gânditorul Fethullah Gulen, provine de la termenul „serviciu”, ca o reprezentare a ansamblului de practici realizate în beneficiul comunității. Un rol important în activitatea voluntarilor Hizmet revine învățământului și pedagogiei alternative pe care o promovează la nivel internațional, punand accent pe valorile umaniste și dezvoltarea comunitară si încercând să îmbine valorile Islamului tradițional cu gândirea modernă, de sorginte occidentală.
Această ipostază inițială a Hizmet ca alternativă la fundamentalism și Islamul politic, a fost perturbată de evenimentele politice interne din Turcia din anul 2016, în urma cărora mulți membri ai Comunității Hizmet au ales emigrația ca soluție de apărare. A apărut astfel o situație de emigrație datorată unor factori politici, care s-a regăsit și în alte țări din Orientul Apropiat, dar care are particularitățile sale în cazul analizat de autor.
În lucrarea de fata, vor fi analizate caracteristicile socio‑culturale ale migrației în cazul uneia dintre cele mai recente forme ale sale, dinspre Orientul Apropiat către Uniunea Europeană: fluxul masiv de imigranți care fac parte din comunitatea Hizmet și care au emigrat dinspre Turcia către țări ale Uniunii Europene, fiind forțați de contextul extrem de dificil în care se aflau.
ISBN: 978-606-749-655-039,00lei49,00lei -
Cărți în limbi străine, Științe politice
Contemporary Geopolitics and Geoeconomics 2.0
Contemporary Geopolitics and Geoeconomics 2.0
A Method for Analyzing Global Trends. A (New) World in Crisis?A map contains an abundance of information, if you know how to interpret it. A thorough reading with a trained eye allows the viewer to decipher the impetus behind current events, understand their importance and discern their impact on global stability. Along with geographical borders and topography, we must be aware of the layers of society and how they shape and change the map.
Antonia Colibasanu discusses the theories and history of geopolitics. She argues that in order to decode the logic of relations among nations and communities, a methodical, interdisciplinary approach is needed, one that includes geographical, historical, anthropological and socio-economic notions.
ISBN: 978-606-749-518-838,00lei47,00lei -
Științe politice
De la ideologie la hegemonie. Explorări critice în postcomunismul românesc
Atenția științifică pe care am acordat-o în ultimul deceniu comunismului românesc din punct de vedere ideologic și al politicii externe s-a împletit gradual, de câțiva ani încoace, cu o preocupare crescândă pentru postcomunism. Cele două epoci social-istorice nu pot fi înțelese pe deplin decât împreună, în continuitatea lor, care este una profundă și substanțială, dublând discontinuitatea evidentă prin care sunt, de asemenea, separate.
ISBN: 978-606-749-317-726,00lei33,00lei -
Științe politice
Ecologia politică a postcomunismului
Ecologia politică examinează modalitățile în care puterea politică, interesele economice și ideologiile participă la „fabricarea” naturii. Acest volum arată cum postcomunismul a produs un regim socio-ecologic distinct, oferă o analiză critică a constituirii și funcționării acestuia, și cartografiază efecte ecologice produse de modele dominante de dezvoltare. Istoria ecologică a societăților postcomuniste indică modalități multiple de încălcare a drepturilor ecologice, precum și victimizarea ecologică a numeroase comunități marginalizate. Ecologia politică este și un discurs alternativ, care caută forme de organizare a relațiilor natură-societate mai echitabile social și mai puțin distructive ecologic.
ISBN: 978-606-749-671-036,00lei45,00lei -
Științe politice
Geopolitică și geoeconomie contemporană. Cu o prefață de George Friedman
Geopolitica este o cheie de înțelegere a relațiilor internaționale. Pentru a descifra evenimentele actuale – fie că este vorba de conflicte, instabilitate politică, economică sau efectele unei pandemii – este de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții.
Alături de formele de relief, trebuie conștientizate straturile și substraturile societății, care alcătuiesc și prin care se modifică harta lumii, prin viteza evenimentelor.
Antonia Colibășanu readuce în discuție teoriile și istoria geopoliticii, susținând că, pentru a discerne logica relațiilor dintre națiuni și comunități, este necesară o abordare metodică, interdisciplinară, care include deopotrivă noțiuni geografice, istorice, antropologice și social-economice.
„Abilitatea ca, prin geopolitică, să citești trecutul fără emoție, îți permite să vezi viitorul într-un mod obiectiv.” – George Friedman
ISBN: 978-606-749-456-333,00lei41,00lei -
Științe politice
Ispita idealului. Despre lumile perfecte și cele fezabile
Cartea are două părți. În prima introduc ideile de contrafactual și de experimente mintale. Voi păstra la un minimum considerațiile de natură mai generală, mai abstractă. Scopul meu nu e acela de a analiza aceste idei, ci de a pregăti analizele din a doua parte. De aceea, cel mai important va fi să indic trăsăturile structurale ale unui experiment mintal. Voi face acest lucru în special prin apelul la exemple. (…)
Partea a doua a cărții ia ca presupunere folosirea metodei experimentelor mintale în unele constructe filosofice. (…)
ISBN: n/a34,00lei43,00lei -
Științe politice
Istorie și politică, istoria ca politică. Ipostaze ale național-comunismului românesc
Rațiunea care m-a determinat să adun textele de mai jos într-un volum unitar este simplă: este vorba, pe lângă preocuparea științifică pentru regimul comunist românesc, concretizată în ultimul deceniu prin mai multe volume de autor și zeci de articole științifice și intervenții publicistice – de încercarea de a circumscrie problematica abordată din patru unghiuri diferite, dar complementare, unele dintre ele, cum este cazul capitolului axat pe falsa distincție comuniști „nativi” respectiv comuniști „moscoviți”, depășind perioada comunistă propriu-zisă și aflându-se la intersecția dintre comunism și postcomunism. În plus, ultimele două contribuții reprezintă versiuni substanțial extinse și îmbunătățite în raport cu variantele în care au fost publicate inițial.
ISBN: 978-606-749-354-226,00lei33,00lei -
Științe politice
Liberalismul periferiei.
Și acum interogația, hrănită din seducatoarea gramatică fractală a cărții și din observații, aș spune curente, privind turbulența lumii în care trăim: Ce se întâmplă oare atunci când, simultan, mai multe Metropole sunt în expansiune spre și în Periferii?
Și, mai ales, ce se întâmplă cu cei aflați la confluența unor asemenea procese turbulente?
Sunt cu putință, probabile, cel puțin în anumite contexte geopolitice și geostrategice, efecte de tip „ochiul ciclonului”. Riscurile nu sunt nici puține, nici mici. Dovezile le avem în istoria mai veche sau mai noua a țărilor românești.
Poate ca, la întrebări și discuții de acest tip, cât și la altele, vom primi răspunsuri și dezvoltări prin viitoarele cărți ale profesorului Ștefan Stănciugelu.
Le asteptam cu incredere.Dumitru IACOB, Cuvânt inapoiISBN: 978-606-749-167-830,00lei37,00lei -
Științe politice
Mitul Salvatorului în strategiile de comunicare în campaniile pentru alegeri prezidențiale în România postdecembristă
Și totuși, de ce mitul Salvatorului?
Răspunsul este unul mai degrabă pragmatic. Prin parcurgerea literaturii de specialitate în vederea realizării acestei cercetări, nu am putut să nu observăm că rareori miturile politice sunt tratate în mod individual. Dincolo de faptul că am considerat că acest mit este cel mai reprezentativ pentru cazul României, dorința noastră a fost și de a oferi o perspectivă mai complexă în privința analizei unui mit politic de sine stătător. După cum am precizat și anterior, este adevărat că miturile politice sunt complementare, dar această interpretare nu ar trebui utilizată sub formă de scuze pentru a ne sustrage de la un proces mai complex, este adevărat, precum cercetarea și analizarea unei situații politice din prisma unui singur mit.
ISBN: 978-606-749-652-944,00lei55,00lei -
Științe politice
Modernizarea continuă: modele ale dezvoltării internaționale
Acest volum explorează critic politica dezvoltării internaționale. Pornind de la perspective convenționale și alternative, sunt discutate responsabilități globale în lupta împotriva sărăciei. Sunt cartografiate apoi teorii și strategii, pentru a înțelege mai bine mai bine „cine spune ce și de ce” în dezvoltarea internațională. Examinând modernizarea ca discurs dominant, observăm cum dezacorduri ideologice și interese politice antagonice constituie politica dezvoltării. Analiza critică a modelelor de dezvoltare internațională este probabil primul lucru pe care îl putem face atunci când urmărim idealuri ale dreptății globale.
ISBN: 978-606-749-666-636,00lei45,00lei -
Științe politice
Musulmanii turci din Romania: un model de integrare
Povestea recentă a relațiilor româno-turce, îndeosebi în ultimii 30 de ani, arată că se poate construi o bază comună de cooperare cu urmașii foștilor inamici istorici, când primează interesul comun. Ideea de bază pe care o susțin pe parcursul acestei teze este că factorul economic este decisiv în integrarea minorităților.
Condițiile economiei de piață creează un nou context al relațiilor româno-turce unde competiția nu mai este militară sau interconfesională, unde mediul de afaceri și inițiativa particulară favorizează dialogul și interculturalitatea.
Exemplul populației turce ne arată că proprietatea și convivialitatea, cooperarea reciprocă dintre indivizi și comunități în vederea realizării unor obiective comune, permit să se găsească ad hoc formule de coexistență, care să depășească eventualele asperități și puncte de divergență.
ISBN: 978-606-749-417-425,00lei35,00lei -
Științe politice
Reformă și înnoire în Islamul modern. Argumente teologice, contexte socio-politice
Un text sacru, aici Coranul, este viu dacă este capabil să răspundă necesităților individuale și sociale specifice fiecărei epoci și comunități; nu musulmanii trebuie să se adapteze înțelegerilor și practicilor desemnate de către o serie de exegeți și juriști musulmani de acum o mie de ani, ci textul trebuie să fie reinterpretat în contemporaneitate astfel încât să redevină relevant și util musulmanilor actuali.
Într-o perioadă extrem de tensionată în care islamul este supus simultan unui fundamentalism textual și unei rapace manipulări islamist militante, a ne reaminti că reformele islamice sunt nu doar posibile, ci parte constitutivă a unei tradiții dinamice, oferă speranță și căi de mobilizare.
Cele mai eficiente și durabile reforme sunt cele construite din interior, iar interpretările progresiste ale islamului influențează și seduc din ce în ce mai mulți musulmani, țesând legături între lumi strategic prezentate a fi doar incompatibile.
ISBN: 978-606-749-272-918,00lei23,00lei -
Științe politice
Stânga și agenda socială a României
Volumul are menirea de a introduce pe agenda publică principalele teme de natură socială cu care se confruntă astăzi România și de a provoca atât clasa politică cât și societatea civilă la un dialog constructiv care să poată genera soluții viabile pentru viitor.
În acest sens, mai mulți intelectuali au răspuns apelului și au propus teme de o importanță deosebită precum dimensiunea de gen, politicile educaționale, ajutoare sociale, combaterea sărăciei, bugetul participativ, situația persoanelor cu dizabilități sau provocările tehnologiei.
ISBN: 978-606-749-392-439,00lei49,00lei
-
Științe politice
2022 – The Geoeconomic Roundabout. How we entered the first global economic war
In February 2022 the world entered the first global economic war in history. The moment that Russia invaded Ukraine, uncertainty hit the markets. For a few weeks, everyone thought the war would end quickly, with the business world hoping for a negotiated settlement. As months passed, it became apparent the war would in fact continue for much longer; businesses had no other option but to adapt to a changing reality and to a war that was to reset both economic alliances and overall economic conditions. This is what geoeconomics is helpful for. It provides a framework for understanding how the global economy is reshaped by major geopolitical events. In this volume, Antonia Colibășanu provides a timeline for how that happens. She takes us back to 2021 to understand the events of 2022 through her analysis, while adding some personal notes for context. All in all, this is the 2022 diary of geoeconomics.
-
Științe politice
Caracteristicile socio-culturale ale migrației din Orientul apropiat către Uniunea Europeană. Studiu de caz: Comunitatea Hizmet
Denumirea comunității Hizmet, fondată de gânditorul Fethullah Gulen, provine de la termenul „serviciu”, ca o reprezentare a ansamblului de practici realizate în beneficiul comunității. Un rol important în activitatea voluntarilor Hizmet revine învățământului și pedagogiei alternative pe care o promovează la nivel internațional, punand accent pe valorile umaniste și dezvoltarea comunitară si încercând să îmbine valorile Islamului tradițional cu gândirea modernă, de sorginte occidentală.
Această ipostază inițială a Hizmet ca alternativă la fundamentalism și Islamul politic, a fost perturbată de evenimentele politice interne din Turcia din anul 2016, în urma cărora mulți membri ai Comunității Hizmet au ales emigrația ca soluție de apărare. A apărut astfel o situație de emigrație datorată unor factori politici, care s-a regăsit și în alte țări din Orientul Apropiat, dar care are particularitățile sale în cazul analizat de autor.
În lucrarea de fata, vor fi analizate caracteristicile socio‑culturale ale migrației în cazul uneia dintre cele mai recente forme ale sale, dinspre Orientul Apropiat către Uniunea Europeană: fluxul masiv de imigranți care fac parte din comunitatea Hizmet și care au emigrat dinspre Turcia către țări ale Uniunii Europene, fiind forțați de contextul extrem de dificil în care se aflau.
-
Cărți în limbi străine, Științe politice
Contemporary Geopolitics and Geoeconomics 2.0
Contemporary Geopolitics and Geoeconomics 2.0
A Method for Analyzing Global Trends. A (New) World in Crisis?A map contains an abundance of information, if you know how to interpret it. A thorough reading with a trained eye allows the viewer to decipher the impetus behind current events, understand their importance and discern their impact on global stability. Along with geographical borders and topography, we must be aware of the layers of society and how they shape and change the map.
Antonia Colibasanu discusses the theories and history of geopolitics. She argues that in order to decode the logic of relations among nations and communities, a methodical, interdisciplinary approach is needed, one that includes geographical, historical, anthropological and socio-economic notions.
-
Științe politice
De la ideologie la hegemonie. Explorări critice în postcomunismul românesc
Atenția științifică pe care am acordat-o în ultimul deceniu comunismului românesc din punct de vedere ideologic și al politicii externe s-a împletit gradual, de câțiva ani încoace, cu o preocupare crescândă pentru postcomunism. Cele două epoci social-istorice nu pot fi înțelese pe deplin decât împreună, în continuitatea lor, care este una profundă și substanțială, dublând discontinuitatea evidentă prin care sunt, de asemenea, separate.
-
Științe politice
Ecologia politică a postcomunismului
Ecologia politică examinează modalitățile în care puterea politică, interesele economice și ideologiile participă la „fabricarea” naturii. Acest volum arată cum postcomunismul a produs un regim socio-ecologic distinct, oferă o analiză critică a constituirii și funcționării acestuia, și cartografiază efecte ecologice produse de modele dominante de dezvoltare. Istoria ecologică a societăților postcomuniste indică modalități multiple de încălcare a drepturilor ecologice, precum și victimizarea ecologică a numeroase comunități marginalizate. Ecologia politică este și un discurs alternativ, care caută forme de organizare a relațiilor natură-societate mai echitabile social și mai puțin distructive ecologic.
-
Științe politice
Geopolitică și geoeconomie contemporană. Cu o prefață de George Friedman
Geopolitica este o cheie de înțelegere a relațiilor internaționale. Pentru a descifra evenimentele actuale – fie că este vorba de conflicte, instabilitate politică, economică sau efectele unei pandemii – este de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții.
Alături de formele de relief, trebuie conștientizate straturile și substraturile societății, care alcătuiesc și prin care se modifică harta lumii, prin viteza evenimentelor.
Antonia Colibășanu readuce în discuție teoriile și istoria geopoliticii, susținând că, pentru a discerne logica relațiilor dintre națiuni și comunități, este necesară o abordare metodică, interdisciplinară, care include deopotrivă noțiuni geografice, istorice, antropologice și social-economice.
„Abilitatea ca, prin geopolitică, să citești trecutul fără emoție, îți permite să vezi viitorul într-un mod obiectiv.” – George Friedman
-
Științe politice
Ispita idealului. Despre lumile perfecte și cele fezabile
Cartea are două părți. În prima introduc ideile de contrafactual și de experimente mintale. Voi păstra la un minimum considerațiile de natură mai generală, mai abstractă. Scopul meu nu e acela de a analiza aceste idei, ci de a pregăti analizele din a doua parte. De aceea, cel mai important va fi să indic trăsăturile structurale ale unui experiment mintal. Voi face acest lucru în special prin apelul la exemple. (…)
Partea a doua a cărții ia ca presupunere folosirea metodei experimentelor mintale în unele constructe filosofice. (…)
-
Științe politice
Istorie și politică, istoria ca politică. Ipostaze ale național-comunismului românesc
Rațiunea care m-a determinat să adun textele de mai jos într-un volum unitar este simplă: este vorba, pe lângă preocuparea științifică pentru regimul comunist românesc, concretizată în ultimul deceniu prin mai multe volume de autor și zeci de articole științifice și intervenții publicistice – de încercarea de a circumscrie problematica abordată din patru unghiuri diferite, dar complementare, unele dintre ele, cum este cazul capitolului axat pe falsa distincție comuniști „nativi” respectiv comuniști „moscoviți”, depășind perioada comunistă propriu-zisă și aflându-se la intersecția dintre comunism și postcomunism. În plus, ultimele două contribuții reprezintă versiuni substanțial extinse și îmbunătățite în raport cu variantele în care au fost publicate inițial.
-
Științe politice
Liberalismul periferiei.
Și acum interogația, hrănită din seducatoarea gramatică fractală a cărții și din observații, aș spune curente, privind turbulența lumii în care trăim: Ce se întâmplă oare atunci când, simultan, mai multe Metropole sunt în expansiune spre și în Periferii?
Și, mai ales, ce se întâmplă cu cei aflați la confluența unor asemenea procese turbulente?
Sunt cu putință, probabile, cel puțin în anumite contexte geopolitice și geostrategice, efecte de tip „ochiul ciclonului”. Riscurile nu sunt nici puține, nici mici. Dovezile le avem în istoria mai veche sau mai noua a țărilor românești.
Poate ca, la întrebări și discuții de acest tip, cât și la altele, vom primi răspunsuri și dezvoltări prin viitoarele cărți ale profesorului Ștefan Stănciugelu.
Le asteptam cu incredere.Dumitru IACOB, Cuvânt inapoi -
Științe politice
Mitul Salvatorului în strategiile de comunicare în campaniile pentru alegeri prezidențiale în România postdecembristă
Și totuși, de ce mitul Salvatorului?
Răspunsul este unul mai degrabă pragmatic. Prin parcurgerea literaturii de specialitate în vederea realizării acestei cercetări, nu am putut să nu observăm că rareori miturile politice sunt tratate în mod individual. Dincolo de faptul că am considerat că acest mit este cel mai reprezentativ pentru cazul României, dorința noastră a fost și de a oferi o perspectivă mai complexă în privința analizei unui mit politic de sine stătător. După cum am precizat și anterior, este adevărat că miturile politice sunt complementare, dar această interpretare nu ar trebui utilizată sub formă de scuze pentru a ne sustrage de la un proces mai complex, este adevărat, precum cercetarea și analizarea unei situații politice din prisma unui singur mit.
-
Științe politice
Modernizarea continuă: modele ale dezvoltării internaționale
Acest volum explorează critic politica dezvoltării internaționale. Pornind de la perspective convenționale și alternative, sunt discutate responsabilități globale în lupta împotriva sărăciei. Sunt cartografiate apoi teorii și strategii, pentru a înțelege mai bine mai bine „cine spune ce și de ce” în dezvoltarea internațională. Examinând modernizarea ca discurs dominant, observăm cum dezacorduri ideologice și interese politice antagonice constituie politica dezvoltării. Analiza critică a modelelor de dezvoltare internațională este probabil primul lucru pe care îl putem face atunci când urmărim idealuri ale dreptății globale.
-
Științe politice
Musulmanii turci din Romania: un model de integrare
Povestea recentă a relațiilor româno-turce, îndeosebi în ultimii 30 de ani, arată că se poate construi o bază comună de cooperare cu urmașii foștilor inamici istorici, când primează interesul comun. Ideea de bază pe care o susțin pe parcursul acestei teze este că factorul economic este decisiv în integrarea minorităților.
Condițiile economiei de piață creează un nou context al relațiilor româno-turce unde competiția nu mai este militară sau interconfesională, unde mediul de afaceri și inițiativa particulară favorizează dialogul și interculturalitatea.
Exemplul populației turce ne arată că proprietatea și convivialitatea, cooperarea reciprocă dintre indivizi și comunități în vederea realizării unor obiective comune, permit să se găsească ad hoc formule de coexistență, care să depășească eventualele asperități și puncte de divergență.
-
Științe politice
Reformă și înnoire în Islamul modern. Argumente teologice, contexte socio-politice
Un text sacru, aici Coranul, este viu dacă este capabil să răspundă necesităților individuale și sociale specifice fiecărei epoci și comunități; nu musulmanii trebuie să se adapteze înțelegerilor și practicilor desemnate de către o serie de exegeți și juriști musulmani de acum o mie de ani, ci textul trebuie să fie reinterpretat în contemporaneitate astfel încât să redevină relevant și util musulmanilor actuali.
Într-o perioadă extrem de tensionată în care islamul este supus simultan unui fundamentalism textual și unei rapace manipulări islamist militante, a ne reaminti că reformele islamice sunt nu doar posibile, ci parte constitutivă a unei tradiții dinamice, oferă speranță și căi de mobilizare.
Cele mai eficiente și durabile reforme sunt cele construite din interior, iar interpretările progresiste ale islamului influențează și seduc din ce în ce mai mulți musulmani, țesând legături între lumi strategic prezentate a fi doar incompatibile.
-
Științe politice
Stânga și agenda socială a României
Volumul are menirea de a introduce pe agenda publică principalele teme de natură socială cu care se confruntă astăzi România și de a provoca atât clasa politică cât și societatea civilă la un dialog constructiv care să poată genera soluții viabile pentru viitor.
În acest sens, mai mulți intelectuali au răspuns apelului și au propus teme de o importanță deosebită precum dimensiunea de gen, politicile educaționale, ajutoare sociale, combaterea sărăciei, bugetul participativ, situația persoanelor cu dizabilități sau provocările tehnologiei.
-
Științe politice
2022 – The Geoeconomic Roundabout. How we entered the first global economic war
In February 2022 the world entered the first global economic war in history. The moment that Russia invaded Ukraine, uncertainty hit the markets. For a few weeks, everyone thought the war would end quickly, with the business world hoping for a negotiated settlement. As months passed, it became apparent the war would in fact continue for much longer; businesses had no other option but to adapt to a changing reality and to a war that was to reset both economic alliances and overall economic conditions. This is what geoeconomics is helpful for. It provides a framework for understanding how the global economy is reshaped by major geopolitical events. In this volume, Antonia Colibășanu provides a timeline for how that happens. She takes us back to 2021 to understand the events of 2022 through her analysis, while adding some personal notes for context. All in all, this is the 2022 diary of geoeconomics.
46,00lei57,00lei -
Științe politice
Caracteristicile socio-culturale ale migrației din Orientul apropiat către Uniunea Europeană. Studiu de caz: Comunitatea Hizmet
Denumirea comunității Hizmet, fondată de gânditorul Fethullah Gulen, provine de la termenul „serviciu”, ca o reprezentare a ansamblului de practici realizate în beneficiul comunității. Un rol important în activitatea voluntarilor Hizmet revine învățământului și pedagogiei alternative pe care o promovează la nivel internațional, punand accent pe valorile umaniste și dezvoltarea comunitară si încercând să îmbine valorile Islamului tradițional cu gândirea modernă, de sorginte occidentală.
Această ipostază inițială a Hizmet ca alternativă la fundamentalism și Islamul politic, a fost perturbată de evenimentele politice interne din Turcia din anul 2016, în urma cărora mulți membri ai Comunității Hizmet au ales emigrația ca soluție de apărare. A apărut astfel o situație de emigrație datorată unor factori politici, care s-a regăsit și în alte țări din Orientul Apropiat, dar care are particularitățile sale în cazul analizat de autor.
În lucrarea de fata, vor fi analizate caracteristicile socio‑culturale ale migrației în cazul uneia dintre cele mai recente forme ale sale, dinspre Orientul Apropiat către Uniunea Europeană: fluxul masiv de imigranți care fac parte din comunitatea Hizmet și care au emigrat dinspre Turcia către țări ale Uniunii Europene, fiind forțați de contextul extrem de dificil în care se aflau.
39,00lei49,00lei -
Cărți în limbi străine, Științe politice
Contemporary Geopolitics and Geoeconomics 2.0
Contemporary Geopolitics and Geoeconomics 2.0
A Method for Analyzing Global Trends. A (New) World in Crisis?A map contains an abundance of information, if you know how to interpret it. A thorough reading with a trained eye allows the viewer to decipher the impetus behind current events, understand their importance and discern their impact on global stability. Along with geographical borders and topography, we must be aware of the layers of society and how they shape and change the map.
Antonia Colibasanu discusses the theories and history of geopolitics. She argues that in order to decode the logic of relations among nations and communities, a methodical, interdisciplinary approach is needed, one that includes geographical, historical, anthropological and socio-economic notions.
38,00lei47,00lei -
Științe politice
De la ideologie la hegemonie. Explorări critice în postcomunismul românesc
Atenția științifică pe care am acordat-o în ultimul deceniu comunismului românesc din punct de vedere ideologic și al politicii externe s-a împletit gradual, de câțiva ani încoace, cu o preocupare crescândă pentru postcomunism. Cele două epoci social-istorice nu pot fi înțelese pe deplin decât împreună, în continuitatea lor, care este una profundă și substanțială, dublând discontinuitatea evidentă prin care sunt, de asemenea, separate.
26,00lei33,00lei -
Științe politice
Ecologia politică a postcomunismului
Ecologia politică examinează modalitățile în care puterea politică, interesele economice și ideologiile participă la „fabricarea” naturii. Acest volum arată cum postcomunismul a produs un regim socio-ecologic distinct, oferă o analiză critică a constituirii și funcționării acestuia, și cartografiază efecte ecologice produse de modele dominante de dezvoltare. Istoria ecologică a societăților postcomuniste indică modalități multiple de încălcare a drepturilor ecologice, precum și victimizarea ecologică a numeroase comunități marginalizate. Ecologia politică este și un discurs alternativ, care caută forme de organizare a relațiilor natură-societate mai echitabile social și mai puțin distructive ecologic.
36,00lei45,00lei -
Științe politice
Geopolitică și geoeconomie contemporană. Cu o prefață de George Friedman
Geopolitica este o cheie de înțelegere a relațiilor internaționale. Pentru a descifra evenimentele actuale – fie că este vorba de conflicte, instabilitate politică, economică sau efectele unei pandemii – este de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții.
Alături de formele de relief, trebuie conștientizate straturile și substraturile societății, care alcătuiesc și prin care se modifică harta lumii, prin viteza evenimentelor.
Antonia Colibășanu readuce în discuție teoriile și istoria geopoliticii, susținând că, pentru a discerne logica relațiilor dintre națiuni și comunități, este necesară o abordare metodică, interdisciplinară, care include deopotrivă noțiuni geografice, istorice, antropologice și social-economice.
„Abilitatea ca, prin geopolitică, să citești trecutul fără emoție, îți permite să vezi viitorul într-un mod obiectiv.” – George Friedman
33,00lei41,00lei -
Științe politice
Ispita idealului. Despre lumile perfecte și cele fezabile
Cartea are două părți. În prima introduc ideile de contrafactual și de experimente mintale. Voi păstra la un minimum considerațiile de natură mai generală, mai abstractă. Scopul meu nu e acela de a analiza aceste idei, ci de a pregăti analizele din a doua parte. De aceea, cel mai important va fi să indic trăsăturile structurale ale unui experiment mintal. Voi face acest lucru în special prin apelul la exemple. (…)
Partea a doua a cărții ia ca presupunere folosirea metodei experimentelor mintale în unele constructe filosofice. (…)
34,00lei43,00lei -
Științe politice
Istorie și politică, istoria ca politică. Ipostaze ale național-comunismului românesc
Rațiunea care m-a determinat să adun textele de mai jos într-un volum unitar este simplă: este vorba, pe lângă preocuparea științifică pentru regimul comunist românesc, concretizată în ultimul deceniu prin mai multe volume de autor și zeci de articole științifice și intervenții publicistice – de încercarea de a circumscrie problematica abordată din patru unghiuri diferite, dar complementare, unele dintre ele, cum este cazul capitolului axat pe falsa distincție comuniști „nativi” respectiv comuniști „moscoviți”, depășind perioada comunistă propriu-zisă și aflându-se la intersecția dintre comunism și postcomunism. În plus, ultimele două contribuții reprezintă versiuni substanțial extinse și îmbunătățite în raport cu variantele în care au fost publicate inițial.
26,00lei33,00lei -
Științe politice
Liberalismul periferiei.
Și acum interogația, hrănită din seducatoarea gramatică fractală a cărții și din observații, aș spune curente, privind turbulența lumii în care trăim: Ce se întâmplă oare atunci când, simultan, mai multe Metropole sunt în expansiune spre și în Periferii?
Și, mai ales, ce se întâmplă cu cei aflați la confluența unor asemenea procese turbulente?
Sunt cu putință, probabile, cel puțin în anumite contexte geopolitice și geostrategice, efecte de tip „ochiul ciclonului”. Riscurile nu sunt nici puține, nici mici. Dovezile le avem în istoria mai veche sau mai noua a țărilor românești.
Poate ca, la întrebări și discuții de acest tip, cât și la altele, vom primi răspunsuri și dezvoltări prin viitoarele cărți ale profesorului Ștefan Stănciugelu.
Le asteptam cu incredere.Dumitru IACOB, Cuvânt inapoi30,00lei37,00lei -
Științe politice
Mitul Salvatorului în strategiile de comunicare în campaniile pentru alegeri prezidențiale în România postdecembristă
Și totuși, de ce mitul Salvatorului?
Răspunsul este unul mai degrabă pragmatic. Prin parcurgerea literaturii de specialitate în vederea realizării acestei cercetări, nu am putut să nu observăm că rareori miturile politice sunt tratate în mod individual. Dincolo de faptul că am considerat că acest mit este cel mai reprezentativ pentru cazul României, dorința noastră a fost și de a oferi o perspectivă mai complexă în privința analizei unui mit politic de sine stătător. După cum am precizat și anterior, este adevărat că miturile politice sunt complementare, dar această interpretare nu ar trebui utilizată sub formă de scuze pentru a ne sustrage de la un proces mai complex, este adevărat, precum cercetarea și analizarea unei situații politice din prisma unui singur mit.
44,00lei55,00lei -
Științe politice
Modernizarea continuă: modele ale dezvoltării internaționale
Acest volum explorează critic politica dezvoltării internaționale. Pornind de la perspective convenționale și alternative, sunt discutate responsabilități globale în lupta împotriva sărăciei. Sunt cartografiate apoi teorii și strategii, pentru a înțelege mai bine mai bine „cine spune ce și de ce” în dezvoltarea internațională. Examinând modernizarea ca discurs dominant, observăm cum dezacorduri ideologice și interese politice antagonice constituie politica dezvoltării. Analiza critică a modelelor de dezvoltare internațională este probabil primul lucru pe care îl putem face atunci când urmărim idealuri ale dreptății globale.
36,00lei45,00lei -
Științe politice
Musulmanii turci din Romania: un model de integrare
Povestea recentă a relațiilor româno-turce, îndeosebi în ultimii 30 de ani, arată că se poate construi o bază comună de cooperare cu urmașii foștilor inamici istorici, când primează interesul comun. Ideea de bază pe care o susțin pe parcursul acestei teze este că factorul economic este decisiv în integrarea minorităților.
Condițiile economiei de piață creează un nou context al relațiilor româno-turce unde competiția nu mai este militară sau interconfesională, unde mediul de afaceri și inițiativa particulară favorizează dialogul și interculturalitatea.
Exemplul populației turce ne arată că proprietatea și convivialitatea, cooperarea reciprocă dintre indivizi și comunități în vederea realizării unor obiective comune, permit să se găsească ad hoc formule de coexistență, care să depășească eventualele asperități și puncte de divergență.
25,00lei35,00lei -
Științe politice
Reformă și înnoire în Islamul modern. Argumente teologice, contexte socio-politice
Un text sacru, aici Coranul, este viu dacă este capabil să răspundă necesităților individuale și sociale specifice fiecărei epoci și comunități; nu musulmanii trebuie să se adapteze înțelegerilor și practicilor desemnate de către o serie de exegeți și juriști musulmani de acum o mie de ani, ci textul trebuie să fie reinterpretat în contemporaneitate astfel încât să redevină relevant și util musulmanilor actuali.
Într-o perioadă extrem de tensionată în care islamul este supus simultan unui fundamentalism textual și unei rapace manipulări islamist militante, a ne reaminti că reformele islamice sunt nu doar posibile, ci parte constitutivă a unei tradiții dinamice, oferă speranță și căi de mobilizare.
Cele mai eficiente și durabile reforme sunt cele construite din interior, iar interpretările progresiste ale islamului influențează și seduc din ce în ce mai mulți musulmani, țesând legături între lumi strategic prezentate a fi doar incompatibile.
18,00lei23,00lei -
Științe politice
Stânga și agenda socială a României
Volumul are menirea de a introduce pe agenda publică principalele teme de natură socială cu care se confruntă astăzi România și de a provoca atât clasa politică cât și societatea civilă la un dialog constructiv care să poată genera soluții viabile pentru viitor.
În acest sens, mai mulți intelectuali au răspuns apelului și au propus teme de o importanță deosebită precum dimensiunea de gen, politicile educaționale, ajutoare sociale, combaterea sărăciei, bugetul participativ, situația persoanelor cu dizabilități sau provocările tehnologiei.
39,00lei49,00lei