Sociologie
Afișez 1–15 din 58 de rezultate
-
Sociologie
Acțiune comunicativă, justiție deliberativă și restaurativă
Volumul de față a fost realizat în cadrul programului „Acțiune comunicativă și construcția socială a eticii afirmativ-apreciative”, în curs de desfășurare în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen din Iași. Ideea de la care a pornit acest proiect este aceea că, odată cu modificările paradigmatice internevite în înțelegerea spațiului social, noi forme de acțiune comunicativă, vin să le completeze pe cele vechi, sau să le reinterpreteze în maniera specifică acordului interpretativ dominant în noua paradigmă societală. Proiectul are la bază o opțiune construcționistă, conform căreia realitatea socială este rezultatul unui acord interpretativ, renegociat între actorii comunicaționali și în baza căruia se tranzacționează consensul social.
ISBN: n/a26,00lei32,00lei -
Sociologie
Antreprenoriatul în migrația românească
În opinia noastră, demersul lui Alin Croitoru este unul care tinde să depășească o astfel de capcană. Ne satisface curiozitatea asociată întrebărilor de tipul cine, câți, unde și cum, lăsându-ne să înțelegem momentul (i.e. contextul) migrației în care lucrează. Trece însă dincolo de aceste interogații, tratând o temă, după cunoștința noastră, adresată pentru prima oară în migrația românilor: este interesat de modul în care se structurează comportamentele antreprenoriale ale celor plecați în străinătate. (…) Lucrarea oferă o primă analiză interesantă și documentată asupra antreprenoriatului astăzi, în migrația românilor. Nu vom insista asupra concluziilor. Sperăm ca cititorul să le descopere cu aceeași curiozitate cu care am făcut-o noi, și sperăm, în egală măsură, să aprecieze reflexivitatea demersului, atenția pentru detalii, grija și seriozitatea cu care este concepută și realizată cartea.
Și nu în ultimul rând, am spune că, într-o perioadă în care discuțiile despre tezele de doctorat în România se poartă mai ales în presă, găsim în această lucrare un argument care ne întărește speranța pentru viitor.Monica Șerban
ISBN: n/a27,00lei33,00lei -
Sociologie
Aproape oameni. Experiența socială a transplantului renal
Timp de trei ani am interacționat constant cu persoane care suferă de diferite forme de Insuficiență Renală Cronică (IRC); cu unii dintre ei m-am împrietenit și am ajuns să trecem peste relația inițială dintre un cercetător atent exclusiv la detaliile temei urmărite și respondenții săi. În toată perioada am cunoscut o mulțime de oameni puternici, persoane minunate care au avut bunăvoința să își piardă timpul cu mine, să mă primească în grupurile lor și să îmi povestească experiențe traumatizante pe care, de multe ori, îmi era greu să le ascult; le mulțumesc enorm pentru că au putut să le rememoreze și să mi le povestească. – AutorulISBN: n/a34,00lei43,00lei -
Sociologie
Carte de statistică. Rețete încercate
Cartea aceasta se adresează tocmai celor care se tem de calculul matematic sau sunt doar neexersați în el, precum și celor care fac primii pași în lucrul cu metode științifice cantitative în cunoașterea socială. Cartea mea vrea să fie ușor de citit, dar, în primul rând, ușor de învățat și de aplicat. Voi prezenta în paginile ce urmează principalele metode folosite în statistică, metode utilizate în cercetările din științele sociale și nu numai; rețetarul de bază pentru lucrările de cercetare din sociologie, psihologie, științe politice, economice, dar și medicină și alte științe ce se bazează pe cunoașterea empirică a realității.
ISBN: n/a30,00lei37,00lei -
Sociologie
Căsătoria între stabilitate și disoluție
Acest volum este rezultatul cercetărilor sociale și juridice derulate pe parcursul ultimilor 8 ani, pe fondul unei polemici vechi între imperativele juridice cu privire la motivele considerate „temeinice” pentru acordarea divorțului și cele de ordin psiho-social.
Cartea descrie atât în termeni teoretici dar și prin prisma cercetării sociologice realizate, relația dintre ceea ce este funcțional și ceea ce este disfuncțional în cuplul conjugal actual, identificând atât elementele de solidaritate din cuplul contemporan cât și factorii generatori de conflict și chiar disoluție din spațiul social actual.ISBN: n/a36,00lei45,00lei -
Sociologie
Cercetarea monografică a familiei
În studiul vieții sociale, Dimitrie Gusti și colaboratorii săi au utilizat, cu rezultate notabile, metoda monografică. Cercetarea monografică a familiei nu este doar teza de doctorat în sociologie a Xeniei Costaforu, ci o remarcabilă lucrare de specialitate prin care sunt aduse contribuții consistente și originale atât metodologic, cât și în sociologia familiei. Autoarea, de profesie asistent social, valorifică o bogată investigație asupra familiei rurale, desfășurată timp de peste 12 ani, lucrarea văzând pentru prima data lumina tiparului în 1945. De atunci, nimeni nu a mai făcut gestul recuperării acestui volum de excepție.
Analiza formelor de familie este legată de căsătorie, rudenie, relațiile dintre ascendenți și descendenți. Pentru a ilustra complexitatea și seriozitatea studiului monografic al familiei, actualitatea metodei și implicit a lucrării, prezentăm componentele de studiu ale căsătoriei: analiza stării civile a populației, statistica anuală a populației pe stare civilă; proporția dintre căsătoriți, necăsătoriți, văduvi, divorțați etc.; statistica stării civile pe sexe, vârstă, apartenență religioasă, culturală; motivarea și scopul căsătoriei s.a.m.d.
Volumul propus surprinde totalitatea problemelor legate de viața de familie, semnificația acestora pentru individ, pentru grup și comunitatea largă, validând ipoteza după care familia este și va rămâne instituție reprezentativă a societății.
Multitudinea și complexitatea relațiilor intrafamiliale se coroborează în cartea Xeniei Costaforu cu responsabilitățile familiei în plan comunitar, antrenând vecinatatea și rudenia spirituală cu importante rosturi și semnificații, atât pentru indivizi, cât și pentru societate.ISBN: n/a20,00lei25,00lei -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metoda științifică în sociologie. Vol 1
Inventată ca tehnologie a cunoașterii de succes în și pentru științele naturii, metoda științifică se potrivește pe sociologie și în general, pe științele social-umane cam cum zicea Iosif Visarionovici Stalin că se potrivește socialismul pe Polonia. Ca șeaua pe vacă. Și n-ar fi deloc exclus ca sociologia să- facă metodei științifice cam ce i-a făcut Polonia socialismului.
ISBN: n/a28,00lei35,00lei -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metodologia cercetărilor sociologice descriptive Vol 2.2 Metoda anchetei. Metoda analizei de conținut
Spre deosebire de științele naturii, sociologie și celelalte științe social-umane au, alături de observație, două metode în plus, respectiv ancheta și analiza de conținut. Acest lucru este posibil deoarece „obiectul” sociologiei și al celorlalte științe social-umane vorbește, respectiv produce artefacte.
Preocuparea mea centrală a fost și aici consistența terminologică și acuratețea procedurală. Pentru aceasta am fost nevoit și aici să operez o sumă de reproblematizării și simplificări, nu întotdeauna foarte respectuoase cu tradiția și corifeii.ISBN: n/a44,00lei55,00lei -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metodologia cercetărilor sociologice explicative și predictive. Volumul 3.1
Prima parte a volumului 3 din seria de autor
Cercetarea sociologică.Cuprins
Capitolul IX introductiv – Mentoring pentru deprecarizarea competenței explicativ-predictive de sociolog prin politici metodologice proprii și personale
Capitolul X – Generarea ipotezelor
Capitolul XI – Evaluarea & (re)condiționarea ipotezelorISBN: n/a39,00lei49,00lei -
Sociologie
COPIII ȘI TEHNOLOGIILE DIGITALE ÎN PERIOADA COVID-19. ȘCOALA ONLINE, RISCURILE INTERNETULUI ȘI MEDIEREA PARENTALĂ
Deși publicată într-o colecție de știință, cartea se adresează unui public (potențial) mai larg.
Într-adevăr, primul cerc al posibililor cititori este al celor care lucrează în cercetare și învățământ universitar și studenților din domeniul științelor socio-umaniste. Ei vor putea găsi în lucrare date empirice, discuții despre teoriile care pot fi folosite pentru înțelegerea subiectului, o trecere în revistă a literaturii de specialitate pe acest subiect și, nu în ultimul rând, o discuție despre provocările etice și metodologice pe care pandemia de Covid-19 le-a ridicat cercetării sociale în general și cercetării care implică copiii în special.
Al doilea cerc de cititori ar putea fi cel al profesorilor, învățătorilor și al tuturor celor implicați în educația copiilor. Aceștia vor găsi modele de bune practici dar și provocări ale folosirii tehnologiilor digitale în educație. Al treilea cerc de posibili cititori este cel al celor cu putere de decizie în educație, dat fiind că această carte nu doar descrie folosirea tehnologiilor digitale în context școlar, ci oferă și recomandări de politici publice. În fine, părinții pot să citească această carte cu folos, pentru a căpăta o înțelegere mai largă asupra a ceea ce a însemnat școala online în perioada Covid-19 pentru alți părinți și copiii lor, dar și pentru profesori.
ISBN: 978-606-749-676-536,00lei45,00lei -
Sociologie
Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilității
Cartea Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-moblității este o lucrare de sociologie și în același timp o confesiune. Autorul, Gabriel Jderu este doctor în sociologie si profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din București și este, după cum declară în carte, pasionat de motociclete. Ambele calități ale autorul se reflectă în modul în care această lucrare este scrisă. Numai o privire aruncată pe cuprinsul acestei cărți și veți deveni curioși în legatură cu conținutul.
Ce a însemnat motocicleta în perioada comunistă, cum se descurcau motocicliștii într-un context de auto-mobilitate caracterizat de lipsuri, ce a însemnat în trecut pasiunea pentru motociclete, reprezintă întrebări la care autorul răspunde în primul capitol „Vorbeam toți aceeași limbă, limba motocicletei. Context social și moto-mobilitate în România socialistă. Este analizat contextul de auto-mobilitate de după război și rolul jucat de motocicletă în societate. Sursele cu care autorul lucrează sunt diverse, prezintă date statistice, analizează filmele românești în care apar motociclete, utilizează informații din jurnale și interviuri realizate cu motocicliști veterani sau foști motocicliști aflați la vârste venerabile. În acest capitol sociologia și istoria sunt puse la lucru în construirea unei povești, pe alocuri cu accente romantice, despre comunitatea motocicliștilor din trecut.
Gabriel Jderu abordează cultura motociclietelor într-un stil narativ viu, cartea fiind presărată cu descrirea unor întâmplări și relatări interesante ale unor motocicliști și înglobează armonios datele istorice cu explicațiile sociologice, este un exemplu reușit de popularizare științifică. Tenta umoristică pe care adesea poveștile spuse de autor o iau și prezența fotografiilor fac lucrarea foarte plăcută la citit.ISBN: n/a22,00lei28,00lei -
Sociologie
Cunoaştere şi dezvoltare socială în secolul XXI
Coordonatori: Lucian Marina, Mihai Pascaru, Bogdan-Nicolae Mucea
Acest volum prezintă parte din materialele prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Tendințe ale cunoașterii și dezvoltării sociale în secolul XXI”, organizate la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de Departamentul de Științe Sociale.
Volumul se adresează unei audiențe diverse, având ca scop inspirarea și motivarea cititorilor să se implice activ în dezvoltarea socială.
Într-o lume în continuă schimbare, colaborarea interdisciplinară și perspectivele diverse de abordare, devine esențială pentru a răspunde provocărilor contemporane. Această colecție de studii oferă oportunități pentru descoperirea unor noi orizonturi, promovarea dialogului academic și identificarea soluțiilor inovatoare care să contribuie la conturarea viitorului societății.
Coordonatorii
ISBN: 978-606-749-797-749,00lei61,00lei -
Sociologie
Dezastrul produs în urma inundațiilor. Experiențe din mediul rural.
În această carte sunt abordate efectele inundațiilor ca pretext pentru o discuție despre dezastre. Se concentrează asupra mediului rural unde locuitorii sunt evident mai afectați de consecințele negative ale fenomenelor de mediu intense. În contextul schimbărilor climatice se conturează nevoia presantă de identificare a unor soluții pentru scăderea vulnerabilității sociale și creșterea rezilienței populației la fenomene extreme. Această lucrare este o introducere în studiul dezastrelor și se adresează celor interesați de consolidarea relației omului cu natura.
Anca Mihai
ISBN: n/a36,00lei45,00lei -
Sociologie
DEZVOLTARE ȘI SCHIMBARE SOCIALĂ rezolvarea problemelor sociale prin programe și proiecte comunitare
Adrian-Nicolae Dan este conferențiar la Universitatea din București unde predă cursuri de politici sociale, dezvoltare socială și comunitară, analiza problemelor sociale, politici de locuire și asistența persoanelor fără adăpost și metodologia cercetării. A obținut la Universitatea din București titlurile de licențiat în asistență socială (1995), master în politici sociale (1996) și doctor în sociologie (2003). Între 1995-2008 a lucrat ca cercetător la Academia Română, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), iar din 2004 este cadru didactic titular la Departamentul de Asistență Socială, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. A publicat numeroase studii în domeniile de interes și a colaborat în calitate de expert cu numeroase instituții naționale și internaționale.
ISBN: 978-606-749-669-731,00lei39,00lei -
Sociologie
Divorțul părinților și înstrăinarea psiho-emoțională în relația tată-fiu
Mi-am propus să analizez efectele pe care le are divorţul asupra relaţiei dintre tată-fiu, şi anume, dacă această relație devine mai distantă în cazul în care, după divorţ, copilul rămâne cu mama, tatăl părăsind domiciliul – şi de asemenea, modul în care deteriorarea relaţiei cu tatăl poate influenţa dezvoltarea și viitorul fiilor.
Am optat pentru această temă, deoarece după divorţul părinţilor, mulţi tineri pierd legătura cu tatăl lor, iar tatăl nemaifiind prezent în familie, fiul simte nevoia de prezența acestuia, de sfaturile și îndrumările sale. Cunoscând mulți băieți care au rămas în grija și ocrotirea mamei, iar tatăl părăsind domiciliul în urma divorțului, acestora le-au lipsit educația și suportul afectiv-moral din partea tatălui, astfel modelul patern fiind imperios necesar în viața fiilor.
ISBN: 978-606-749-597-339,00lei49,00lei
-
Sociologie
Acțiune comunicativă, justiție deliberativă și restaurativă
Volumul de față a fost realizat în cadrul programului „Acțiune comunicativă și construcția socială a eticii afirmativ-apreciative”, în curs de desfășurare în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen din Iași. Ideea de la care a pornit acest proiect este aceea că, odată cu modificările paradigmatice internevite în înțelegerea spațiului social, noi forme de acțiune comunicativă, vin să le completeze pe cele vechi, sau să le reinterpreteze în maniera specifică acordului interpretativ dominant în noua paradigmă societală. Proiectul are la bază o opțiune construcționistă, conform căreia realitatea socială este rezultatul unui acord interpretativ, renegociat între actorii comunicaționali și în baza căruia se tranzacționează consensul social.
-
Sociologie
Antreprenoriatul în migrația românească
În opinia noastră, demersul lui Alin Croitoru este unul care tinde să depășească o astfel de capcană. Ne satisface curiozitatea asociată întrebărilor de tipul cine, câți, unde și cum, lăsându-ne să înțelegem momentul (i.e. contextul) migrației în care lucrează. Trece însă dincolo de aceste interogații, tratând o temă, după cunoștința noastră, adresată pentru prima oară în migrația românilor: este interesat de modul în care se structurează comportamentele antreprenoriale ale celor plecați în străinătate. (…) Lucrarea oferă o primă analiză interesantă și documentată asupra antreprenoriatului astăzi, în migrația românilor. Nu vom insista asupra concluziilor. Sperăm ca cititorul să le descopere cu aceeași curiozitate cu care am făcut-o noi, și sperăm, în egală măsură, să aprecieze reflexivitatea demersului, atenția pentru detalii, grija și seriozitatea cu care este concepută și realizată cartea.
Și nu în ultimul rând, am spune că, într-o perioadă în care discuțiile despre tezele de doctorat în România se poartă mai ales în presă, găsim în această lucrare un argument care ne întărește speranța pentru viitor.Monica Șerban
-
Sociologie
Aproape oameni. Experiența socială a transplantului renal
Timp de trei ani am interacționat constant cu persoane care suferă de diferite forme de Insuficiență Renală Cronică (IRC); cu unii dintre ei m-am împrietenit și am ajuns să trecem peste relația inițială dintre un cercetător atent exclusiv la detaliile temei urmărite și respondenții săi. În toată perioada am cunoscut o mulțime de oameni puternici, persoane minunate care au avut bunăvoința să își piardă timpul cu mine, să mă primească în grupurile lor și să îmi povestească experiențe traumatizante pe care, de multe ori, îmi era greu să le ascult; le mulțumesc enorm pentru că au putut să le rememoreze și să mi le povestească. – Autorul -
Sociologie
Carte de statistică. Rețete încercate
Cartea aceasta se adresează tocmai celor care se tem de calculul matematic sau sunt doar neexersați în el, precum și celor care fac primii pași în lucrul cu metode științifice cantitative în cunoașterea socială. Cartea mea vrea să fie ușor de citit, dar, în primul rând, ușor de învățat și de aplicat. Voi prezenta în paginile ce urmează principalele metode folosite în statistică, metode utilizate în cercetările din științele sociale și nu numai; rețetarul de bază pentru lucrările de cercetare din sociologie, psihologie, științe politice, economice, dar și medicină și alte științe ce se bazează pe cunoașterea empirică a realității.
-
Sociologie
Căsătoria între stabilitate și disoluție
Acest volum este rezultatul cercetărilor sociale și juridice derulate pe parcursul ultimilor 8 ani, pe fondul unei polemici vechi între imperativele juridice cu privire la motivele considerate „temeinice” pentru acordarea divorțului și cele de ordin psiho-social.
Cartea descrie atât în termeni teoretici dar și prin prisma cercetării sociologice realizate, relația dintre ceea ce este funcțional și ceea ce este disfuncțional în cuplul conjugal actual, identificând atât elementele de solidaritate din cuplul contemporan cât și factorii generatori de conflict și chiar disoluție din spațiul social actual. -
Sociologie
Cercetarea monografică a familiei
În studiul vieții sociale, Dimitrie Gusti și colaboratorii săi au utilizat, cu rezultate notabile, metoda monografică. Cercetarea monografică a familiei nu este doar teza de doctorat în sociologie a Xeniei Costaforu, ci o remarcabilă lucrare de specialitate prin care sunt aduse contribuții consistente și originale atât metodologic, cât și în sociologia familiei. Autoarea, de profesie asistent social, valorifică o bogată investigație asupra familiei rurale, desfășurată timp de peste 12 ani, lucrarea văzând pentru prima data lumina tiparului în 1945. De atunci, nimeni nu a mai făcut gestul recuperării acestui volum de excepție.
Analiza formelor de familie este legată de căsătorie, rudenie, relațiile dintre ascendenți și descendenți. Pentru a ilustra complexitatea și seriozitatea studiului monografic al familiei, actualitatea metodei și implicit a lucrării, prezentăm componentele de studiu ale căsătoriei: analiza stării civile a populației, statistica anuală a populației pe stare civilă; proporția dintre căsătoriți, necăsătoriți, văduvi, divorțați etc.; statistica stării civile pe sexe, vârstă, apartenență religioasă, culturală; motivarea și scopul căsătoriei s.a.m.d.
Volumul propus surprinde totalitatea problemelor legate de viața de familie, semnificația acestora pentru individ, pentru grup și comunitatea largă, validând ipoteza după care familia este și va rămâne instituție reprezentativă a societății.
Multitudinea și complexitatea relațiilor intrafamiliale se coroborează în cartea Xeniei Costaforu cu responsabilitățile familiei în plan comunitar, antrenând vecinatatea și rudenia spirituală cu importante rosturi și semnificații, atât pentru indivizi, cât și pentru societate. -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metoda științifică în sociologie. Vol 1
Inventată ca tehnologie a cunoașterii de succes în și pentru științele naturii, metoda științifică se potrivește pe sociologie și în general, pe științele social-umane cam cum zicea Iosif Visarionovici Stalin că se potrivește socialismul pe Polonia. Ca șeaua pe vacă. Și n-ar fi deloc exclus ca sociologia să- facă metodei științifice cam ce i-a făcut Polonia socialismului.
-
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metodologia cercetărilor sociologice descriptive Vol 2.2 Metoda anchetei. Metoda analizei de conținut
Spre deosebire de științele naturii, sociologie și celelalte științe social-umane au, alături de observație, două metode în plus, respectiv ancheta și analiza de conținut. Acest lucru este posibil deoarece „obiectul” sociologiei și al celorlalte științe social-umane vorbește, respectiv produce artefacte.
Preocuparea mea centrală a fost și aici consistența terminologică și acuratețea procedurală. Pentru aceasta am fost nevoit și aici să operez o sumă de reproblematizării și simplificări, nu întotdeauna foarte respectuoase cu tradiția și corifeii. -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metodologia cercetărilor sociologice explicative și predictive. Volumul 3.1
Prima parte a volumului 3 din seria de autor
Cercetarea sociologică.Cuprins
Capitolul IX introductiv – Mentoring pentru deprecarizarea competenței explicativ-predictive de sociolog prin politici metodologice proprii și personale
Capitolul X – Generarea ipotezelor
Capitolul XI – Evaluarea & (re)condiționarea ipotezelor -
Sociologie
COPIII ȘI TEHNOLOGIILE DIGITALE ÎN PERIOADA COVID-19. ȘCOALA ONLINE, RISCURILE INTERNETULUI ȘI MEDIEREA PARENTALĂ
Deși publicată într-o colecție de știință, cartea se adresează unui public (potențial) mai larg.
Într-adevăr, primul cerc al posibililor cititori este al celor care lucrează în cercetare și învățământ universitar și studenților din domeniul științelor socio-umaniste. Ei vor putea găsi în lucrare date empirice, discuții despre teoriile care pot fi folosite pentru înțelegerea subiectului, o trecere în revistă a literaturii de specialitate pe acest subiect și, nu în ultimul rând, o discuție despre provocările etice și metodologice pe care pandemia de Covid-19 le-a ridicat cercetării sociale în general și cercetării care implică copiii în special.
Al doilea cerc de cititori ar putea fi cel al profesorilor, învățătorilor și al tuturor celor implicați în educația copiilor. Aceștia vor găsi modele de bune practici dar și provocări ale folosirii tehnologiilor digitale în educație. Al treilea cerc de posibili cititori este cel al celor cu putere de decizie în educație, dat fiind că această carte nu doar descrie folosirea tehnologiilor digitale în context școlar, ci oferă și recomandări de politici publice. În fine, părinții pot să citească această carte cu folos, pentru a căpăta o înțelegere mai largă asupra a ceea ce a însemnat școala online în perioada Covid-19 pentru alți părinți și copiii lor, dar și pentru profesori.
-
Sociologie
Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilității
Cartea Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-moblității este o lucrare de sociologie și în același timp o confesiune. Autorul, Gabriel Jderu este doctor în sociologie si profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din București și este, după cum declară în carte, pasionat de motociclete. Ambele calități ale autorul se reflectă în modul în care această lucrare este scrisă. Numai o privire aruncată pe cuprinsul acestei cărți și veți deveni curioși în legatură cu conținutul.
Ce a însemnat motocicleta în perioada comunistă, cum se descurcau motocicliștii într-un context de auto-mobilitate caracterizat de lipsuri, ce a însemnat în trecut pasiunea pentru motociclete, reprezintă întrebări la care autorul răspunde în primul capitol „Vorbeam toți aceeași limbă, limba motocicletei. Context social și moto-mobilitate în România socialistă. Este analizat contextul de auto-mobilitate de după război și rolul jucat de motocicletă în societate. Sursele cu care autorul lucrează sunt diverse, prezintă date statistice, analizează filmele românești în care apar motociclete, utilizează informații din jurnale și interviuri realizate cu motocicliști veterani sau foști motocicliști aflați la vârste venerabile. În acest capitol sociologia și istoria sunt puse la lucru în construirea unei povești, pe alocuri cu accente romantice, despre comunitatea motocicliștilor din trecut.
Gabriel Jderu abordează cultura motociclietelor într-un stil narativ viu, cartea fiind presărată cu descrirea unor întâmplări și relatări interesante ale unor motocicliști și înglobează armonios datele istorice cu explicațiile sociologice, este un exemplu reușit de popularizare științifică. Tenta umoristică pe care adesea poveștile spuse de autor o iau și prezența fotografiilor fac lucrarea foarte plăcută la citit. -
Sociologie
Cunoaştere şi dezvoltare socială în secolul XXI
Coordonatori: Lucian Marina, Mihai Pascaru, Bogdan-Nicolae Mucea
Acest volum prezintă parte din materialele prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Tendințe ale cunoașterii și dezvoltării sociale în secolul XXI”, organizate la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de Departamentul de Științe Sociale.
Volumul se adresează unei audiențe diverse, având ca scop inspirarea și motivarea cititorilor să se implice activ în dezvoltarea socială.
Într-o lume în continuă schimbare, colaborarea interdisciplinară și perspectivele diverse de abordare, devine esențială pentru a răspunde provocărilor contemporane. Această colecție de studii oferă oportunități pentru descoperirea unor noi orizonturi, promovarea dialogului academic și identificarea soluțiilor inovatoare care să contribuie la conturarea viitorului societății.
Coordonatorii
-
Sociologie
Dezastrul produs în urma inundațiilor. Experiențe din mediul rural.
În această carte sunt abordate efectele inundațiilor ca pretext pentru o discuție despre dezastre. Se concentrează asupra mediului rural unde locuitorii sunt evident mai afectați de consecințele negative ale fenomenelor de mediu intense. În contextul schimbărilor climatice se conturează nevoia presantă de identificare a unor soluții pentru scăderea vulnerabilității sociale și creșterea rezilienței populației la fenomene extreme. Această lucrare este o introducere în studiul dezastrelor și se adresează celor interesați de consolidarea relației omului cu natura.
Anca Mihai
-
Sociologie
DEZVOLTARE ȘI SCHIMBARE SOCIALĂ rezolvarea problemelor sociale prin programe și proiecte comunitare
Adrian-Nicolae Dan este conferențiar la Universitatea din București unde predă cursuri de politici sociale, dezvoltare socială și comunitară, analiza problemelor sociale, politici de locuire și asistența persoanelor fără adăpost și metodologia cercetării. A obținut la Universitatea din București titlurile de licențiat în asistență socială (1995), master în politici sociale (1996) și doctor în sociologie (2003). Între 1995-2008 a lucrat ca cercetător la Academia Română, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), iar din 2004 este cadru didactic titular la Departamentul de Asistență Socială, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. A publicat numeroase studii în domeniile de interes și a colaborat în calitate de expert cu numeroase instituții naționale și internaționale.
-
Sociologie
Divorțul părinților și înstrăinarea psiho-emoțională în relația tată-fiu
Mi-am propus să analizez efectele pe care le are divorţul asupra relaţiei dintre tată-fiu, şi anume, dacă această relație devine mai distantă în cazul în care, după divorţ, copilul rămâne cu mama, tatăl părăsind domiciliul – şi de asemenea, modul în care deteriorarea relaţiei cu tatăl poate influenţa dezvoltarea și viitorul fiilor.
Am optat pentru această temă, deoarece după divorţul părinţilor, mulţi tineri pierd legătura cu tatăl lor, iar tatăl nemaifiind prezent în familie, fiul simte nevoia de prezența acestuia, de sfaturile și îndrumările sale. Cunoscând mulți băieți care au rămas în grija și ocrotirea mamei, iar tatăl părăsind domiciliul în urma divorțului, acestora le-au lipsit educația și suportul afectiv-moral din partea tatălui, astfel modelul patern fiind imperios necesar în viața fiilor.
-
Sociologie
Acțiune comunicativă, justiție deliberativă și restaurativă
Volumul de față a fost realizat în cadrul programului „Acțiune comunicativă și construcția socială a eticii afirmativ-apreciative”, în curs de desfășurare în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen din Iași. Ideea de la care a pornit acest proiect este aceea că, odată cu modificările paradigmatice internevite în înțelegerea spațiului social, noi forme de acțiune comunicativă, vin să le completeze pe cele vechi, sau să le reinterpreteze în maniera specifică acordului interpretativ dominant în noua paradigmă societală. Proiectul are la bază o opțiune construcționistă, conform căreia realitatea socială este rezultatul unui acord interpretativ, renegociat între actorii comunicaționali și în baza căruia se tranzacționează consensul social.
26,00lei32,00lei -
Sociologie
Antreprenoriatul în migrația românească
În opinia noastră, demersul lui Alin Croitoru este unul care tinde să depășească o astfel de capcană. Ne satisface curiozitatea asociată întrebărilor de tipul cine, câți, unde și cum, lăsându-ne să înțelegem momentul (i.e. contextul) migrației în care lucrează. Trece însă dincolo de aceste interogații, tratând o temă, după cunoștința noastră, adresată pentru prima oară în migrația românilor: este interesat de modul în care se structurează comportamentele antreprenoriale ale celor plecați în străinătate. (…) Lucrarea oferă o primă analiză interesantă și documentată asupra antreprenoriatului astăzi, în migrația românilor. Nu vom insista asupra concluziilor. Sperăm ca cititorul să le descopere cu aceeași curiozitate cu care am făcut-o noi, și sperăm, în egală măsură, să aprecieze reflexivitatea demersului, atenția pentru detalii, grija și seriozitatea cu care este concepută și realizată cartea.
Și nu în ultimul rând, am spune că, într-o perioadă în care discuțiile despre tezele de doctorat în România se poartă mai ales în presă, găsim în această lucrare un argument care ne întărește speranța pentru viitor.Monica Șerban
27,00lei33,00lei -
Sociologie
Aproape oameni. Experiența socială a transplantului renal
Timp de trei ani am interacționat constant cu persoane care suferă de diferite forme de Insuficiență Renală Cronică (IRC); cu unii dintre ei m-am împrietenit și am ajuns să trecem peste relația inițială dintre un cercetător atent exclusiv la detaliile temei urmărite și respondenții săi. În toată perioada am cunoscut o mulțime de oameni puternici, persoane minunate care au avut bunăvoința să își piardă timpul cu mine, să mă primească în grupurile lor și să îmi povestească experiențe traumatizante pe care, de multe ori, îmi era greu să le ascult; le mulțumesc enorm pentru că au putut să le rememoreze și să mi le povestească. – Autorul34,00lei43,00lei -
Sociologie
Carte de statistică. Rețete încercate
Cartea aceasta se adresează tocmai celor care se tem de calculul matematic sau sunt doar neexersați în el, precum și celor care fac primii pași în lucrul cu metode științifice cantitative în cunoașterea socială. Cartea mea vrea să fie ușor de citit, dar, în primul rând, ușor de învățat și de aplicat. Voi prezenta în paginile ce urmează principalele metode folosite în statistică, metode utilizate în cercetările din științele sociale și nu numai; rețetarul de bază pentru lucrările de cercetare din sociologie, psihologie, științe politice, economice, dar și medicină și alte științe ce se bazează pe cunoașterea empirică a realității.
30,00lei37,00lei -
Sociologie
Căsătoria între stabilitate și disoluție
Acest volum este rezultatul cercetărilor sociale și juridice derulate pe parcursul ultimilor 8 ani, pe fondul unei polemici vechi între imperativele juridice cu privire la motivele considerate „temeinice” pentru acordarea divorțului și cele de ordin psiho-social.
Cartea descrie atât în termeni teoretici dar și prin prisma cercetării sociologice realizate, relația dintre ceea ce este funcțional și ceea ce este disfuncțional în cuplul conjugal actual, identificând atât elementele de solidaritate din cuplul contemporan cât și factorii generatori de conflict și chiar disoluție din spațiul social actual.36,00lei45,00lei -
Sociologie
Cercetarea monografică a familiei
În studiul vieții sociale, Dimitrie Gusti și colaboratorii săi au utilizat, cu rezultate notabile, metoda monografică. Cercetarea monografică a familiei nu este doar teza de doctorat în sociologie a Xeniei Costaforu, ci o remarcabilă lucrare de specialitate prin care sunt aduse contribuții consistente și originale atât metodologic, cât și în sociologia familiei. Autoarea, de profesie asistent social, valorifică o bogată investigație asupra familiei rurale, desfășurată timp de peste 12 ani, lucrarea văzând pentru prima data lumina tiparului în 1945. De atunci, nimeni nu a mai făcut gestul recuperării acestui volum de excepție.
Analiza formelor de familie este legată de căsătorie, rudenie, relațiile dintre ascendenți și descendenți. Pentru a ilustra complexitatea și seriozitatea studiului monografic al familiei, actualitatea metodei și implicit a lucrării, prezentăm componentele de studiu ale căsătoriei: analiza stării civile a populației, statistica anuală a populației pe stare civilă; proporția dintre căsătoriți, necăsătoriți, văduvi, divorțați etc.; statistica stării civile pe sexe, vârstă, apartenență religioasă, culturală; motivarea și scopul căsătoriei s.a.m.d.
Volumul propus surprinde totalitatea problemelor legate de viața de familie, semnificația acestora pentru individ, pentru grup și comunitatea largă, validând ipoteza după care familia este și va rămâne instituție reprezentativă a societății.
Multitudinea și complexitatea relațiilor intrafamiliale se coroborează în cartea Xeniei Costaforu cu responsabilitățile familiei în plan comunitar, antrenând vecinatatea și rudenia spirituală cu importante rosturi și semnificații, atât pentru indivizi, cât și pentru societate.20,00lei25,00lei -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metoda științifică în sociologie. Vol 1
Inventată ca tehnologie a cunoașterii de succes în și pentru științele naturii, metoda științifică se potrivește pe sociologie și în general, pe științele social-umane cam cum zicea Iosif Visarionovici Stalin că se potrivește socialismul pe Polonia. Ca șeaua pe vacă. Și n-ar fi deloc exclus ca sociologia să- facă metodei științifice cam ce i-a făcut Polonia socialismului.
28,00lei35,00lei -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metodologia cercetărilor sociologice descriptive Vol 2.2 Metoda anchetei. Metoda analizei de conținut
Spre deosebire de științele naturii, sociologie și celelalte științe social-umane au, alături de observație, două metode în plus, respectiv ancheta și analiza de conținut. Acest lucru este posibil deoarece „obiectul” sociologiei și al celorlalte științe social-umane vorbește, respectiv produce artefacte.
Preocuparea mea centrală a fost și aici consistența terminologică și acuratețea procedurală. Pentru aceasta am fost nevoit și aici să operez o sumă de reproblematizării și simplificări, nu întotdeauna foarte respectuoase cu tradiția și corifeii.44,00lei55,00lei -
Sociologie
Cercetarea sociologică. Metodologia cercetărilor sociologice explicative și predictive. Volumul 3.1
Prima parte a volumului 3 din seria de autor
Cercetarea sociologică.Cuprins
Capitolul IX introductiv – Mentoring pentru deprecarizarea competenței explicativ-predictive de sociolog prin politici metodologice proprii și personale
Capitolul X – Generarea ipotezelor
Capitolul XI – Evaluarea & (re)condiționarea ipotezelor39,00lei49,00lei -
Sociologie
COPIII ȘI TEHNOLOGIILE DIGITALE ÎN PERIOADA COVID-19. ȘCOALA ONLINE, RISCURILE INTERNETULUI ȘI MEDIEREA PARENTALĂ
Deși publicată într-o colecție de știință, cartea se adresează unui public (potențial) mai larg.
Într-adevăr, primul cerc al posibililor cititori este al celor care lucrează în cercetare și învățământ universitar și studenților din domeniul științelor socio-umaniste. Ei vor putea găsi în lucrare date empirice, discuții despre teoriile care pot fi folosite pentru înțelegerea subiectului, o trecere în revistă a literaturii de specialitate pe acest subiect și, nu în ultimul rând, o discuție despre provocările etice și metodologice pe care pandemia de Covid-19 le-a ridicat cercetării sociale în general și cercetării care implică copiii în special.
Al doilea cerc de cititori ar putea fi cel al profesorilor, învățătorilor și al tuturor celor implicați în educația copiilor. Aceștia vor găsi modele de bune practici dar și provocări ale folosirii tehnologiilor digitale în educație. Al treilea cerc de posibili cititori este cel al celor cu putere de decizie în educație, dat fiind că această carte nu doar descrie folosirea tehnologiilor digitale în context școlar, ci oferă și recomandări de politici publice. În fine, părinții pot să citească această carte cu folos, pentru a căpăta o înțelegere mai largă asupra a ceea ce a însemnat școala online în perioada Covid-19 pentru alți părinți și copiii lor, dar și pentru profesori.
36,00lei45,00lei -
Sociologie
Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilității
Cartea Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-moblității este o lucrare de sociologie și în același timp o confesiune. Autorul, Gabriel Jderu este doctor în sociologie si profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din București și este, după cum declară în carte, pasionat de motociclete. Ambele calități ale autorul se reflectă în modul în care această lucrare este scrisă. Numai o privire aruncată pe cuprinsul acestei cărți și veți deveni curioși în legatură cu conținutul.
Ce a însemnat motocicleta în perioada comunistă, cum se descurcau motocicliștii într-un context de auto-mobilitate caracterizat de lipsuri, ce a însemnat în trecut pasiunea pentru motociclete, reprezintă întrebări la care autorul răspunde în primul capitol „Vorbeam toți aceeași limbă, limba motocicletei. Context social și moto-mobilitate în România socialistă. Este analizat contextul de auto-mobilitate de după război și rolul jucat de motocicletă în societate. Sursele cu care autorul lucrează sunt diverse, prezintă date statistice, analizează filmele românești în care apar motociclete, utilizează informații din jurnale și interviuri realizate cu motocicliști veterani sau foști motocicliști aflați la vârste venerabile. În acest capitol sociologia și istoria sunt puse la lucru în construirea unei povești, pe alocuri cu accente romantice, despre comunitatea motocicliștilor din trecut.
Gabriel Jderu abordează cultura motociclietelor într-un stil narativ viu, cartea fiind presărată cu descrirea unor întâmplări și relatări interesante ale unor motocicliști și înglobează armonios datele istorice cu explicațiile sociologice, este un exemplu reușit de popularizare științifică. Tenta umoristică pe care adesea poveștile spuse de autor o iau și prezența fotografiilor fac lucrarea foarte plăcută la citit.22,00lei28,00lei -
Sociologie
Cunoaştere şi dezvoltare socială în secolul XXI
Coordonatori: Lucian Marina, Mihai Pascaru, Bogdan-Nicolae Mucea
Acest volum prezintă parte din materialele prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Tendințe ale cunoașterii și dezvoltării sociale în secolul XXI”, organizate la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de Departamentul de Științe Sociale.
Volumul se adresează unei audiențe diverse, având ca scop inspirarea și motivarea cititorilor să se implice activ în dezvoltarea socială.
Într-o lume în continuă schimbare, colaborarea interdisciplinară și perspectivele diverse de abordare, devine esențială pentru a răspunde provocărilor contemporane. Această colecție de studii oferă oportunități pentru descoperirea unor noi orizonturi, promovarea dialogului academic și identificarea soluțiilor inovatoare care să contribuie la conturarea viitorului societății.
Coordonatorii
49,00lei61,00lei -
Sociologie
Dezastrul produs în urma inundațiilor. Experiențe din mediul rural.
În această carte sunt abordate efectele inundațiilor ca pretext pentru o discuție despre dezastre. Se concentrează asupra mediului rural unde locuitorii sunt evident mai afectați de consecințele negative ale fenomenelor de mediu intense. În contextul schimbărilor climatice se conturează nevoia presantă de identificare a unor soluții pentru scăderea vulnerabilității sociale și creșterea rezilienței populației la fenomene extreme. Această lucrare este o introducere în studiul dezastrelor și se adresează celor interesați de consolidarea relației omului cu natura.
Anca Mihai
36,00lei45,00lei -
Sociologie
DEZVOLTARE ȘI SCHIMBARE SOCIALĂ rezolvarea problemelor sociale prin programe și proiecte comunitare
Adrian-Nicolae Dan este conferențiar la Universitatea din București unde predă cursuri de politici sociale, dezvoltare socială și comunitară, analiza problemelor sociale, politici de locuire și asistența persoanelor fără adăpost și metodologia cercetării. A obținut la Universitatea din București titlurile de licențiat în asistență socială (1995), master în politici sociale (1996) și doctor în sociologie (2003). Între 1995-2008 a lucrat ca cercetător la Academia Română, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), iar din 2004 este cadru didactic titular la Departamentul de Asistență Socială, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. A publicat numeroase studii în domeniile de interes și a colaborat în calitate de expert cu numeroase instituții naționale și internaționale.
31,00lei39,00lei -
Sociologie
Divorțul părinților și înstrăinarea psiho-emoțională în relația tată-fiu
Mi-am propus să analizez efectele pe care le are divorţul asupra relaţiei dintre tată-fiu, şi anume, dacă această relație devine mai distantă în cazul în care, după divorţ, copilul rămâne cu mama, tatăl părăsind domiciliul – şi de asemenea, modul în care deteriorarea relaţiei cu tatăl poate influenţa dezvoltarea și viitorul fiilor.
Am optat pentru această temă, deoarece după divorţul părinţilor, mulţi tineri pierd legătura cu tatăl lor, iar tatăl nemaifiind prezent în familie, fiul simte nevoia de prezența acestuia, de sfaturile și îndrumările sale. Cunoscând mulți băieți care au rămas în grija și ocrotirea mamei, iar tatăl părăsind domiciliul în urma divorțului, acestora le-au lipsit educația și suportul afectiv-moral din partea tatălui, astfel modelul patern fiind imperios necesar în viața fiilor.
39,00lei49,00lei