Studii de securitate
Afișez 1–15 din 22 de rezultate
-
Studii de securitate
Analiza în intelligence. De la artă la știință
Această carte este un instrument de lucru menit să confere pragmatism imperativului deseori formulat în manualele dedicate analizei de intelligence: fii creativ, fii critic, fii intuitiv și fii analitic! Realist însă privind lucrurile, dincolo de formularea acestor imperative, cheia succesului în analiză constă în crearea echilibrului între toate aceste caracteristici, echilibru care necesită multă pregătire, practică și experiență.
Cu alte cuvinte, fără a emite pretenția de a oferi rețete general valabile despre „cum să devii un bun analist”, cartea se dorește a fi un ghid pentru gândirea analitică ca principal ingredient al succesului în analiza de intelligence.
ISBN: n/a26,00lei33,00lei -
Studii de securitate
Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supraveghează. O cercetare etnografică a supravegherii mediate tehnologic
Volumul își propune să contribuie la o dezbatere mai amplă cu privire la fenomenul supravegherii, punând accent pe implicațiile filosofice, etice, politice și sociale ale supravegherii mediate tehnologic în organizațiile de securitate. În primul rând, volumul aduce publicului de limbă română ultimele concepte din domeniul filosofiei tehnologiei, a studiilor de supraveghere și a studiilor de poliție, fiecare dintre aceste domenii trecând prin schimbări semnificative în ultimele decade. În al doilea rând, volumul este ancorat empiric în cercetări etnografice în mai multe forțe de poliție din România, Olanda și Marea Britanie. Astfel, volumul oferă publicului românesc un acces unic la camerele de control precum și la percepțiile, deciziile și acțiunile practicienilor. În acest mod, volumul supune dezbaterii o serie de practici de securitate și în același timp contribuie la demitizarea unor percepții publice legate de fenomenul supravegherii. În al treilea rând, volumul sintetizează argumentele și observațiile etnografice și le subliniază relevanța pentru dezbaterile actuale legate de guvernarea tehnologiilor de inteligență artificială, a orașelor inteligente și a securității viitorului.
ISBN: 978-606-749-738-039,00lei49,00lei -
Studii de securitate
Dimensiunea de securitate ca declanșator și rezultat al modificării frontierelor Uniunii Europene
În cadrul acestei lucrări vom încerca să descifrăm în primul rând concepte precum: securitate, securitizare, graniță, frontieră, imigranți, refugiați, migrație legală și ilegală (iregulară) etc., realizând totodată și o clasificare concisă a frontierelor, deoarece se consideră că înainte de a vorbi despre subiectul propriu-zis al cercetării este absolut necesară clarificarea conceptelor cu care vom opera de-a lungul studiului.
ISBN: 978-606-749-268-233,00lei41,00lei -
Studii de securitate
DIMENSIUNEA MARITIMĂ A MIGRAȚIEI IREGULARE. De la criză la soluții
Ne aflăm într-un moment în care suntem presați să răspundem fenomenului migrației iregulare din punct de vedere uman, financiar, diplomatic, tehnologic, operațional etc. La un moment dat, unele din țările receptoare au accentuat necesitatea opririi fluxurilor migratorii, cu toate că întâi este necesar să se analizeze în profunzime de ce și cum au avut acestea loc. În acest sens, există motive pentru a dezvolta o înțelegere mai bună a fluxurilor migratorii – scala acestora, ritmul, diversitatea, demografia și motivațiile multiple și factorii care stau la baza lor.
Pentru a realiza acest lucru este important să analizăm fluxurile migratorii iregulare într-un context mai larg, al altor fenomene transnaționale și al altor forțe globale care sunt actori care modifică și cresc fluxurile migratorii.
Înțelegând mai bine procesul migrației iregulare, putem anticipa consecințele unor politici și formula răspunsuri eficiente multidimensionale care pot duce la îmbunătățirea situației migranților, gestionării frontierelor și vom putea asista țările care adăpostesc un număr mare de migranți care au nevoie de protecție și putem pune la dispoziție oportunități în locațiile-cheie.
ISBN: 978-606-749-619-236,00lei45,00lei -
Cărți în limbi străine, Studii de securitate
Globalised violence and self-inflicted otherness. Transforming geographies of difference into maps of sameness
We live in an Age of great changes and even greater dilemmas.
How are we to accommodate our national allegiances and need for security in an increasingly poly-scripted and compressed world, in which borders become meaningless and responsibility for common good has to be pursued with an eye not only on the promontory of our national identity, but on Earth as a whole?
How will we, as individuals and communities, be able to successfully negotiate through our inevitable diverging identities and conflicting belongings?
And, finally, how will we succeed in mastering the already inevitable, permanent proximity to the many types of „Otherness’ that claim and occupy space, ideological positions and social roles?
These have been the greatest interrogations that the book, dedicated to identity, otherness and violence is set to address. Whether the future will validate the ideological turning from geographies of difference to maps of poly-chronic and poly-scripted sameness remains to be seen.
ISBN: 978-606-749-204-022,00lei27,00lei -
Studii de securitate
Implicarea Uniunii Europene în gestionarea crizelor
Demersul concretizat prin această lucrare se dorește o încercare de prezentare a unui tablou cât mai cuprinzător, generat printr-o analiză integrată a evoluțiilor înregistrate în domeniul securității și apărării la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, lucrarea oferă și o perspectivă cronologică asupra dezvoltării cooperării europene până la momentul adoptării Tratatului de la Lisabona fiind rodul unei cercetări aprofundate a autorului pe acest subiect.
ISBN: n/a36,00lei45,00lei -
Studii de securitate
India și hegemonia regională
Silviu Valentin Petre este un reprezentant al tinerei școli de relații internaționale din România.
Lucrarea sa despre rolul Indiei devine lectură obligatorie pentru cei care doresc să înțeleagă actuala dezbatere despre apariția unei noi ordini internaționale și importanța puterilor emergente din zona Asia-Pacific. Această nouă ordine internațională nu va putea fi construită, nici nu va putea fi garantată ca liberală fără contribuția „celei mai mari democratii a lumii” – India.
Iulian FotaISBN: 978-606-8571-68-344,00lei55,00lei -
Studii de securitate
Lumea care nu mai vrea să aleagă. Asia Centrală și Caucaz – Realpolitik, societate și securitate
Coordonatori: Ioana Constantin-Bercean, Maria-Cătălina Caimeanu, Matei Blănaru, Radu Cupcea
Cu o prefață de Dan Dungaciu
„Ce urmează? Ceea ce volumul acesta scris de specialiști români și străini încearcă să transmită: lumea se schimbă, se de-globalizează, atitudinile strategice se modifică, statele și regiunile vor juca, în primul rând, pentru ele. Nu e neapărat lumea G-Zero sugerată de Ian Bremmer acum un deceniu – noua ordine mondială se construieșt în jurul lui G2, adică SUA și China -, dar o bună parte din lumea noastră va trăi, cel puțin în faza de tranziție, în perspectiva opțiunilor multiple, a politicii externe multivectoriale, a angajamentelor laxe, fără obligații totale și fără rest.
Asia Centrală și Caucazul ilustrează tocmai această lume”.
Dan Dungaciu
ISBN: 978-606-749-810-360,00lei75,00lei -
Cărți în limbi străine, Studii de securitate
NATO-EU: A Smarter Collaboration
„The study has a „high level of ambition” and introduces a broad range of NATO and EU policies for the development of necessary operational capabilities and the improvement of in theatre, concerted collaboration between the two security and defence organisations.
Ms Horoșanu achieved successfully all her ambitious research goals and I invite the readers to discover for themselves a book that is equally instructive and educative.”
Ioan Mircea PașcuISBN: 978-606-8571-41-622,00lei27,00lei -
Studii de securitate
NORDUL și NOI
Perspective politico-militare în țările Europei de Nord.
Implicații posibile pentru Strategia Apărării Naționale a României.În condițiile geopolitice și geostrategice actuale, ale Europei și ale lumii globale, ecuația de securitate a statelor din Nordul Europei, Danemarca, Islanda, Norvegia – state membre NATO, Suedia și Finlanda – state partenere ale Alianței – poate fi relevantă pentru strategia de apărare națională și securitate a României.
Trebuie depășite – afirmă tranșant și credibil autoarea cărții, Teodora Hrib – „viziunea-tunel” și abordările simplificatoare ale problemelor complexe. Într-o regiune complexă, precum cea în care se află România, a acționa doar în logica determinismului geografic strict ar putea fi contraproductiv. A privi spre Nord, oricât de neobișnuit ar părea la prima vedere, ar putea deschide – pentru România – un nou orizont strategic, având în vedere, în principal, interdependențele multiple dintre Nord și Sud.Dumitru IACOB, SNSPA
În prezent, Uniunea Europeană își articulează structurile comune de apărare și contează pe un format de cooperare consolidată, acel format ce a avut succes, la vremea sa, cu Schengen și Euro. Atunci, de ce nu ar avea și cu apărarea comună europeană. Dar, Uniunea Europeană cooperează și va coopera, cu NATO, relația trans-atlantică rămânând una esențială pentru apărarea și securitatea statelor europene.
Iordan Gheorghe BĂRBULESCU, Jean Monnet Chair
Avem în față o lucrare cu un titlu inedit și provocator și extrem de rar. Pe tot parcursul cercetării s-au urmărit, în timp real, modificările aduse documentelor programatice în domeniul apărării și securității atât de către cele cinci state nord-europene, cât și de România.
Actualitatea temei de cercetare reiese din motivația care a stat la baza acestei cercetări științifice. Și anume a evoluțiilor internaționale desfășurate cu repeziciune, a implicării active a statelor din Nordul Europei în apărarea și securitatea Europei și a preocupărilor Nordului pentru vecinătatea estică a NATO și UE, în consonanță cu preocupările României pentru această zonă, de maxim interes pentru apărarea și securitatea țării.Dan DUNGACIU, ISPRI
ISBN: 978-606-749-376-431,00lei39,00lei -
Studii de securitate
Parteneriatul NATO-UE. Abordări conceptuale și concretizări operaționale
Definirea și structurarea relației de cooperare între NATO și UE reprezintă elemente esențiale ale oricărui studiu privind evoluțiile mediului de securitate internațional din ultimele decenii. Procesele asociate celor două dimensiuni au evoluat gradual către o matrice instituțională complexă, susținută printr-o agendă practică multidisciplinară, înglobând domenii de relevanță strategică pentru articularea răspunsului eficient la o gamă extinsă de amenințări și provocări.
Dimensiunea operațională reprezintă, fără îndoială, zona cea mai dinamică și, în egală măsură, generatoare de rezultate concrete a cooperării dintre cele două organizații. Definirea cadrului instituțional de relaționare a permis derularea, în diferite perimetre geografice, a unui număr important de operații în domeniul managementului crizelor cu efecte pozitive pentru restabilirea parametrilor situației de securitate.
Pe aceste coordonate, lucrarea de față își propune să analizeze principalele evoluții înregistrate în dezvoltarea componentei operaționale a Parteneriatului NATO-UE precum și tipologiile asociate formulelor practice de implementare.
ISBN: 978-606-749-516-426,00lei33,00lei -
Studii de securitate
România parte a ecosistemului european de riscuri
Lucrarea de față urmează să demonstreze că interconectarea și complementaritatea amenințărilor și vulnerabilităților asimetrice a dus la crearea unui ecosistem de riscuri utilizat de Rusia în vederea schimbării balanței de putere în zona de est a flancului NATO/UE.
Astfel, se va arăta cum a fost pus în practică și cum este întreținută agresiunea de tip hibrid, folosind amenințările asimetrice, și care sunt riscurile pentru România
ISBN: 978-606-749-377-123,00lei29,00lei
-
Studii de securitate
Analiza în intelligence. De la artă la știință
Această carte este un instrument de lucru menit să confere pragmatism imperativului deseori formulat în manualele dedicate analizei de intelligence: fii creativ, fii critic, fii intuitiv și fii analitic! Realist însă privind lucrurile, dincolo de formularea acestor imperative, cheia succesului în analiză constă în crearea echilibrului între toate aceste caracteristici, echilibru care necesită multă pregătire, practică și experiență.
Cu alte cuvinte, fără a emite pretenția de a oferi rețete general valabile despre „cum să devii un bun analist”, cartea se dorește a fi un ghid pentru gândirea analitică ca principal ingredient al succesului în analiza de intelligence.
-
Studii de securitate
Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supraveghează. O cercetare etnografică a supravegherii mediate tehnologic
Volumul își propune să contribuie la o dezbatere mai amplă cu privire la fenomenul supravegherii, punând accent pe implicațiile filosofice, etice, politice și sociale ale supravegherii mediate tehnologic în organizațiile de securitate. În primul rând, volumul aduce publicului de limbă română ultimele concepte din domeniul filosofiei tehnologiei, a studiilor de supraveghere și a studiilor de poliție, fiecare dintre aceste domenii trecând prin schimbări semnificative în ultimele decade. În al doilea rând, volumul este ancorat empiric în cercetări etnografice în mai multe forțe de poliție din România, Olanda și Marea Britanie. Astfel, volumul oferă publicului românesc un acces unic la camerele de control precum și la percepțiile, deciziile și acțiunile practicienilor. În acest mod, volumul supune dezbaterii o serie de practici de securitate și în același timp contribuie la demitizarea unor percepții publice legate de fenomenul supravegherii. În al treilea rând, volumul sintetizează argumentele și observațiile etnografice și le subliniază relevanța pentru dezbaterile actuale legate de guvernarea tehnologiilor de inteligență artificială, a orașelor inteligente și a securității viitorului.
-
Studii de securitate
Dimensiunea de securitate ca declanșator și rezultat al modificării frontierelor Uniunii Europene
În cadrul acestei lucrări vom încerca să descifrăm în primul rând concepte precum: securitate, securitizare, graniță, frontieră, imigranți, refugiați, migrație legală și ilegală (iregulară) etc., realizând totodată și o clasificare concisă a frontierelor, deoarece se consideră că înainte de a vorbi despre subiectul propriu-zis al cercetării este absolut necesară clarificarea conceptelor cu care vom opera de-a lungul studiului.
-
Studii de securitate
DIMENSIUNEA MARITIMĂ A MIGRAȚIEI IREGULARE. De la criză la soluții
Ne aflăm într-un moment în care suntem presați să răspundem fenomenului migrației iregulare din punct de vedere uman, financiar, diplomatic, tehnologic, operațional etc. La un moment dat, unele din țările receptoare au accentuat necesitatea opririi fluxurilor migratorii, cu toate că întâi este necesar să se analizeze în profunzime de ce și cum au avut acestea loc. În acest sens, există motive pentru a dezvolta o înțelegere mai bună a fluxurilor migratorii – scala acestora, ritmul, diversitatea, demografia și motivațiile multiple și factorii care stau la baza lor.
Pentru a realiza acest lucru este important să analizăm fluxurile migratorii iregulare într-un context mai larg, al altor fenomene transnaționale și al altor forțe globale care sunt actori care modifică și cresc fluxurile migratorii.
Înțelegând mai bine procesul migrației iregulare, putem anticipa consecințele unor politici și formula răspunsuri eficiente multidimensionale care pot duce la îmbunătățirea situației migranților, gestionării frontierelor și vom putea asista țările care adăpostesc un număr mare de migranți care au nevoie de protecție și putem pune la dispoziție oportunități în locațiile-cheie.
-
Cărți în limbi străine, Studii de securitate
Globalised violence and self-inflicted otherness. Transforming geographies of difference into maps of sameness
We live in an Age of great changes and even greater dilemmas.
How are we to accommodate our national allegiances and need for security in an increasingly poly-scripted and compressed world, in which borders become meaningless and responsibility for common good has to be pursued with an eye not only on the promontory of our national identity, but on Earth as a whole?
How will we, as individuals and communities, be able to successfully negotiate through our inevitable diverging identities and conflicting belongings?
And, finally, how will we succeed in mastering the already inevitable, permanent proximity to the many types of „Otherness’ that claim and occupy space, ideological positions and social roles?
These have been the greatest interrogations that the book, dedicated to identity, otherness and violence is set to address. Whether the future will validate the ideological turning from geographies of difference to maps of poly-chronic and poly-scripted sameness remains to be seen.
-
Studii de securitate
Implicarea Uniunii Europene în gestionarea crizelor
Demersul concretizat prin această lucrare se dorește o încercare de prezentare a unui tablou cât mai cuprinzător, generat printr-o analiză integrată a evoluțiilor înregistrate în domeniul securității și apărării la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, lucrarea oferă și o perspectivă cronologică asupra dezvoltării cooperării europene până la momentul adoptării Tratatului de la Lisabona fiind rodul unei cercetări aprofundate a autorului pe acest subiect.
-
Studii de securitate
India și hegemonia regională
Silviu Valentin Petre este un reprezentant al tinerei școli de relații internaționale din România.
Lucrarea sa despre rolul Indiei devine lectură obligatorie pentru cei care doresc să înțeleagă actuala dezbatere despre apariția unei noi ordini internaționale și importanța puterilor emergente din zona Asia-Pacific. Această nouă ordine internațională nu va putea fi construită, nici nu va putea fi garantată ca liberală fără contribuția „celei mai mari democratii a lumii” – India.
Iulian Fota -
Studii de securitate
Lumea care nu mai vrea să aleagă. Asia Centrală și Caucaz – Realpolitik, societate și securitate
Coordonatori: Ioana Constantin-Bercean, Maria-Cătălina Caimeanu, Matei Blănaru, Radu Cupcea
Cu o prefață de Dan Dungaciu
„Ce urmează? Ceea ce volumul acesta scris de specialiști români și străini încearcă să transmită: lumea se schimbă, se de-globalizează, atitudinile strategice se modifică, statele și regiunile vor juca, în primul rând, pentru ele. Nu e neapărat lumea G-Zero sugerată de Ian Bremmer acum un deceniu – noua ordine mondială se construieșt în jurul lui G2, adică SUA și China -, dar o bună parte din lumea noastră va trăi, cel puțin în faza de tranziție, în perspectiva opțiunilor multiple, a politicii externe multivectoriale, a angajamentelor laxe, fără obligații totale și fără rest.
Asia Centrală și Caucazul ilustrează tocmai această lume”.
Dan Dungaciu
-
Cărți în limbi străine, Studii de securitate
NATO-EU: A Smarter Collaboration
„The study has a „high level of ambition” and introduces a broad range of NATO and EU policies for the development of necessary operational capabilities and the improvement of in theatre, concerted collaboration between the two security and defence organisations.
Ms Horoșanu achieved successfully all her ambitious research goals and I invite the readers to discover for themselves a book that is equally instructive and educative.”
Ioan Mircea Pașcu -
Studii de securitate
NORDUL și NOI
Perspective politico-militare în țările Europei de Nord.
Implicații posibile pentru Strategia Apărării Naționale a României.În condițiile geopolitice și geostrategice actuale, ale Europei și ale lumii globale, ecuația de securitate a statelor din Nordul Europei, Danemarca, Islanda, Norvegia – state membre NATO, Suedia și Finlanda – state partenere ale Alianței – poate fi relevantă pentru strategia de apărare națională și securitate a României.
Trebuie depășite – afirmă tranșant și credibil autoarea cărții, Teodora Hrib – „viziunea-tunel” și abordările simplificatoare ale problemelor complexe. Într-o regiune complexă, precum cea în care se află România, a acționa doar în logica determinismului geografic strict ar putea fi contraproductiv. A privi spre Nord, oricât de neobișnuit ar părea la prima vedere, ar putea deschide – pentru România – un nou orizont strategic, având în vedere, în principal, interdependențele multiple dintre Nord și Sud.Dumitru IACOB, SNSPA
În prezent, Uniunea Europeană își articulează structurile comune de apărare și contează pe un format de cooperare consolidată, acel format ce a avut succes, la vremea sa, cu Schengen și Euro. Atunci, de ce nu ar avea și cu apărarea comună europeană. Dar, Uniunea Europeană cooperează și va coopera, cu NATO, relația trans-atlantică rămânând una esențială pentru apărarea și securitatea statelor europene.
Iordan Gheorghe BĂRBULESCU, Jean Monnet Chair
Avem în față o lucrare cu un titlu inedit și provocator și extrem de rar. Pe tot parcursul cercetării s-au urmărit, în timp real, modificările aduse documentelor programatice în domeniul apărării și securității atât de către cele cinci state nord-europene, cât și de România.
Actualitatea temei de cercetare reiese din motivația care a stat la baza acestei cercetări științifice. Și anume a evoluțiilor internaționale desfășurate cu repeziciune, a implicării active a statelor din Nordul Europei în apărarea și securitatea Europei și a preocupărilor Nordului pentru vecinătatea estică a NATO și UE, în consonanță cu preocupările României pentru această zonă, de maxim interes pentru apărarea și securitatea țării.Dan DUNGACIU, ISPRI
-
Studii de securitate
Parteneriatul NATO-UE. Abordări conceptuale și concretizări operaționale
Definirea și structurarea relației de cooperare între NATO și UE reprezintă elemente esențiale ale oricărui studiu privind evoluțiile mediului de securitate internațional din ultimele decenii. Procesele asociate celor două dimensiuni au evoluat gradual către o matrice instituțională complexă, susținută printr-o agendă practică multidisciplinară, înglobând domenii de relevanță strategică pentru articularea răspunsului eficient la o gamă extinsă de amenințări și provocări.
Dimensiunea operațională reprezintă, fără îndoială, zona cea mai dinamică și, în egală măsură, generatoare de rezultate concrete a cooperării dintre cele două organizații. Definirea cadrului instituțional de relaționare a permis derularea, în diferite perimetre geografice, a unui număr important de operații în domeniul managementului crizelor cu efecte pozitive pentru restabilirea parametrilor situației de securitate.
Pe aceste coordonate, lucrarea de față își propune să analizeze principalele evoluții înregistrate în dezvoltarea componentei operaționale a Parteneriatului NATO-UE precum și tipologiile asociate formulelor practice de implementare.
-
Studii de securitate
România parte a ecosistemului european de riscuri
Lucrarea de față urmează să demonstreze că interconectarea și complementaritatea amenințărilor și vulnerabilităților asimetrice a dus la crearea unui ecosistem de riscuri utilizat de Rusia în vederea schimbării balanței de putere în zona de est a flancului NATO/UE.
Astfel, se va arăta cum a fost pus în practică și cum este întreținută agresiunea de tip hibrid, folosind amenințările asimetrice, și care sunt riscurile pentru România
-
Studii de securitate
Analiza în intelligence. De la artă la știință
Această carte este un instrument de lucru menit să confere pragmatism imperativului deseori formulat în manualele dedicate analizei de intelligence: fii creativ, fii critic, fii intuitiv și fii analitic! Realist însă privind lucrurile, dincolo de formularea acestor imperative, cheia succesului în analiză constă în crearea echilibrului între toate aceste caracteristici, echilibru care necesită multă pregătire, practică și experiență.
Cu alte cuvinte, fără a emite pretenția de a oferi rețete general valabile despre „cum să devii un bun analist”, cartea se dorește a fi un ghid pentru gândirea analitică ca principal ingredient al succesului în analiza de intelligence.
26,00lei33,00lei -
Studii de securitate
Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supraveghează. O cercetare etnografică a supravegherii mediate tehnologic
Volumul își propune să contribuie la o dezbatere mai amplă cu privire la fenomenul supravegherii, punând accent pe implicațiile filosofice, etice, politice și sociale ale supravegherii mediate tehnologic în organizațiile de securitate. În primul rând, volumul aduce publicului de limbă română ultimele concepte din domeniul filosofiei tehnologiei, a studiilor de supraveghere și a studiilor de poliție, fiecare dintre aceste domenii trecând prin schimbări semnificative în ultimele decade. În al doilea rând, volumul este ancorat empiric în cercetări etnografice în mai multe forțe de poliție din România, Olanda și Marea Britanie. Astfel, volumul oferă publicului românesc un acces unic la camerele de control precum și la percepțiile, deciziile și acțiunile practicienilor. În acest mod, volumul supune dezbaterii o serie de practici de securitate și în același timp contribuie la demitizarea unor percepții publice legate de fenomenul supravegherii. În al treilea rând, volumul sintetizează argumentele și observațiile etnografice și le subliniază relevanța pentru dezbaterile actuale legate de guvernarea tehnologiilor de inteligență artificială, a orașelor inteligente și a securității viitorului.
39,00lei49,00lei -
Studii de securitate
Dimensiunea de securitate ca declanșator și rezultat al modificării frontierelor Uniunii Europene
În cadrul acestei lucrări vom încerca să descifrăm în primul rând concepte precum: securitate, securitizare, graniță, frontieră, imigranți, refugiați, migrație legală și ilegală (iregulară) etc., realizând totodată și o clasificare concisă a frontierelor, deoarece se consideră că înainte de a vorbi despre subiectul propriu-zis al cercetării este absolut necesară clarificarea conceptelor cu care vom opera de-a lungul studiului.
33,00lei41,00lei -
Studii de securitate
DIMENSIUNEA MARITIMĂ A MIGRAȚIEI IREGULARE. De la criză la soluții
Ne aflăm într-un moment în care suntem presați să răspundem fenomenului migrației iregulare din punct de vedere uman, financiar, diplomatic, tehnologic, operațional etc. La un moment dat, unele din țările receptoare au accentuat necesitatea opririi fluxurilor migratorii, cu toate că întâi este necesar să se analizeze în profunzime de ce și cum au avut acestea loc. În acest sens, există motive pentru a dezvolta o înțelegere mai bună a fluxurilor migratorii – scala acestora, ritmul, diversitatea, demografia și motivațiile multiple și factorii care stau la baza lor.
Pentru a realiza acest lucru este important să analizăm fluxurile migratorii iregulare într-un context mai larg, al altor fenomene transnaționale și al altor forțe globale care sunt actori care modifică și cresc fluxurile migratorii.
Înțelegând mai bine procesul migrației iregulare, putem anticipa consecințele unor politici și formula răspunsuri eficiente multidimensionale care pot duce la îmbunătățirea situației migranților, gestionării frontierelor și vom putea asista țările care adăpostesc un număr mare de migranți care au nevoie de protecție și putem pune la dispoziție oportunități în locațiile-cheie.
36,00lei45,00lei -
Cărți în limbi străine, Studii de securitate
Globalised violence and self-inflicted otherness. Transforming geographies of difference into maps of sameness
We live in an Age of great changes and even greater dilemmas.
How are we to accommodate our national allegiances and need for security in an increasingly poly-scripted and compressed world, in which borders become meaningless and responsibility for common good has to be pursued with an eye not only on the promontory of our national identity, but on Earth as a whole?
How will we, as individuals and communities, be able to successfully negotiate through our inevitable diverging identities and conflicting belongings?
And, finally, how will we succeed in mastering the already inevitable, permanent proximity to the many types of „Otherness’ that claim and occupy space, ideological positions and social roles?
These have been the greatest interrogations that the book, dedicated to identity, otherness and violence is set to address. Whether the future will validate the ideological turning from geographies of difference to maps of poly-chronic and poly-scripted sameness remains to be seen.
22,00lei27,00lei -
Studii de securitate
Implicarea Uniunii Europene în gestionarea crizelor
Demersul concretizat prin această lucrare se dorește o încercare de prezentare a unui tablou cât mai cuprinzător, generat printr-o analiză integrată a evoluțiilor înregistrate în domeniul securității și apărării la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, lucrarea oferă și o perspectivă cronologică asupra dezvoltării cooperării europene până la momentul adoptării Tratatului de la Lisabona fiind rodul unei cercetări aprofundate a autorului pe acest subiect.
36,00lei45,00lei -
Studii de securitate
India și hegemonia regională
Silviu Valentin Petre este un reprezentant al tinerei școli de relații internaționale din România.
Lucrarea sa despre rolul Indiei devine lectură obligatorie pentru cei care doresc să înțeleagă actuala dezbatere despre apariția unei noi ordini internaționale și importanța puterilor emergente din zona Asia-Pacific. Această nouă ordine internațională nu va putea fi construită, nici nu va putea fi garantată ca liberală fără contribuția „celei mai mari democratii a lumii” – India.
Iulian Fota44,00lei55,00lei -
Studii de securitate
Lumea care nu mai vrea să aleagă. Asia Centrală și Caucaz – Realpolitik, societate și securitate
Coordonatori: Ioana Constantin-Bercean, Maria-Cătălina Caimeanu, Matei Blănaru, Radu Cupcea
Cu o prefață de Dan Dungaciu
„Ce urmează? Ceea ce volumul acesta scris de specialiști români și străini încearcă să transmită: lumea se schimbă, se de-globalizează, atitudinile strategice se modifică, statele și regiunile vor juca, în primul rând, pentru ele. Nu e neapărat lumea G-Zero sugerată de Ian Bremmer acum un deceniu – noua ordine mondială se construieșt în jurul lui G2, adică SUA și China -, dar o bună parte din lumea noastră va trăi, cel puțin în faza de tranziție, în perspectiva opțiunilor multiple, a politicii externe multivectoriale, a angajamentelor laxe, fără obligații totale și fără rest.
Asia Centrală și Caucazul ilustrează tocmai această lume”.
Dan Dungaciu
60,00lei75,00lei -
Cărți în limbi străine, Studii de securitate
NATO-EU: A Smarter Collaboration
„The study has a „high level of ambition” and introduces a broad range of NATO and EU policies for the development of necessary operational capabilities and the improvement of in theatre, concerted collaboration between the two security and defence organisations.
Ms Horoșanu achieved successfully all her ambitious research goals and I invite the readers to discover for themselves a book that is equally instructive and educative.”
Ioan Mircea Pașcu22,00lei27,00lei -
Studii de securitate
NORDUL și NOI
Perspective politico-militare în țările Europei de Nord.
Implicații posibile pentru Strategia Apărării Naționale a României.În condițiile geopolitice și geostrategice actuale, ale Europei și ale lumii globale, ecuația de securitate a statelor din Nordul Europei, Danemarca, Islanda, Norvegia – state membre NATO, Suedia și Finlanda – state partenere ale Alianței – poate fi relevantă pentru strategia de apărare națională și securitate a României.
Trebuie depășite – afirmă tranșant și credibil autoarea cărții, Teodora Hrib – „viziunea-tunel” și abordările simplificatoare ale problemelor complexe. Într-o regiune complexă, precum cea în care se află România, a acționa doar în logica determinismului geografic strict ar putea fi contraproductiv. A privi spre Nord, oricât de neobișnuit ar părea la prima vedere, ar putea deschide – pentru România – un nou orizont strategic, având în vedere, în principal, interdependențele multiple dintre Nord și Sud.Dumitru IACOB, SNSPA
În prezent, Uniunea Europeană își articulează structurile comune de apărare și contează pe un format de cooperare consolidată, acel format ce a avut succes, la vremea sa, cu Schengen și Euro. Atunci, de ce nu ar avea și cu apărarea comună europeană. Dar, Uniunea Europeană cooperează și va coopera, cu NATO, relația trans-atlantică rămânând una esențială pentru apărarea și securitatea statelor europene.
Iordan Gheorghe BĂRBULESCU, Jean Monnet Chair
Avem în față o lucrare cu un titlu inedit și provocator și extrem de rar. Pe tot parcursul cercetării s-au urmărit, în timp real, modificările aduse documentelor programatice în domeniul apărării și securității atât de către cele cinci state nord-europene, cât și de România.
Actualitatea temei de cercetare reiese din motivația care a stat la baza acestei cercetări științifice. Și anume a evoluțiilor internaționale desfășurate cu repeziciune, a implicării active a statelor din Nordul Europei în apărarea și securitatea Europei și a preocupărilor Nordului pentru vecinătatea estică a NATO și UE, în consonanță cu preocupările României pentru această zonă, de maxim interes pentru apărarea și securitatea țării.Dan DUNGACIU, ISPRI
31,00lei39,00lei -
Studii de securitate
Parteneriatul NATO-UE. Abordări conceptuale și concretizări operaționale
Definirea și structurarea relației de cooperare între NATO și UE reprezintă elemente esențiale ale oricărui studiu privind evoluțiile mediului de securitate internațional din ultimele decenii. Procesele asociate celor două dimensiuni au evoluat gradual către o matrice instituțională complexă, susținută printr-o agendă practică multidisciplinară, înglobând domenii de relevanță strategică pentru articularea răspunsului eficient la o gamă extinsă de amenințări și provocări.
Dimensiunea operațională reprezintă, fără îndoială, zona cea mai dinamică și, în egală măsură, generatoare de rezultate concrete a cooperării dintre cele două organizații. Definirea cadrului instituțional de relaționare a permis derularea, în diferite perimetre geografice, a unui număr important de operații în domeniul managementului crizelor cu efecte pozitive pentru restabilirea parametrilor situației de securitate.
Pe aceste coordonate, lucrarea de față își propune să analizeze principalele evoluții înregistrate în dezvoltarea componentei operaționale a Parteneriatului NATO-UE precum și tipologiile asociate formulelor practice de implementare.
26,00lei33,00lei -
Studii de securitate
România parte a ecosistemului european de riscuri
Lucrarea de față urmează să demonstreze că interconectarea și complementaritatea amenințărilor și vulnerabilităților asimetrice a dus la crearea unui ecosistem de riscuri utilizat de Rusia în vederea schimbării balanței de putere în zona de est a flancului NATO/UE.
Astfel, se va arăta cum a fost pus în practică și cum este întreținută agresiunea de tip hibrid, folosind amenințările asimetrice, și care sunt riscurile pentru România
23,00lei29,00lei