Sens
Afișez toate cele 12 rezultate
-
Sens
Cetățenia religioasă și mântuirea socială. Bătălia pentru gândirea neaservită
În anul 1987 fugeam din România comunistă pentru a recăpăta ceea ce înțelegeam atunci prin libertate de gândire și de expresie, adică să mă pot exprima public și privat, fără nici o opresiune civilă și, mai ales, politică. Ajuns în Franța, noua mea patrie de azil politic și apoi de cetățenie, fără speranța că voi revedea vreodată țara mea de naștere, am început să mă confrunt cu alte semnificații ale libertății în viața cotidiană și apoi în cea profesională, academică. Am înțeles că libertatea este un concept, o idee, o trăire, o ideologie, pe scurt, o lume foarte complexă, alta decât cea pentru care fugisem eu și despre care, în referențialul comunist, construiam alienat în raport cu viziunea pe care Occidentul avea să mi-o reveleze.
De aceea, am pus în centrul acestor rânduri chestionarea morală a gândirii și acțiunii, trecută prin toată experiența mea de cercetător, de profesor universitar în cele mai exigente universități franceze și, cel mai important poate, de cetățean și de om. Promisiunea umilă a acestei cărți în contextul tehnologizării profunde a societății? Proiectul unei reconsiderări a cetățeniei noastre, care nu mai poate fi civică, adică încrustată într-un model unic, un statut comun, o unitate de răspuns la un ansamblu de obligații, de drepturi și de privilegii, ci una religioasă în sensul de religare, de creatoare de legături.
ISBN: 978-606-749-809-742,00lei53,00lei -
Sens
Cioran. Conform cu originalul
S-a citit intens Cioran dupa 1989, din plăcere și curiozitate, iar cei care s-au apropiat de cărțile sale, cu nesaț și fără snobism, au fost în mare parte tinerii, întretinând astfel – alături de critici – un sindrom sau efect Cioran.
Eseurile din carte încearcă să deconstruiască politropia unui personaj complex, contradictoriu și tragic, atipic prin profunzimea reflecției, scepticism și complicitatea cu lectorul virtual.
Exercițiul hermeneutic a apelat la text și, acolo unde s-a putut, la manuscrisele aflate la Sibiu, în arhiva lui Relu Cioran. Avem nevoie de un Cioran în ediții critice (mai ales cărțile cu marcă ideologică) și care să semene cât de cât cu originalul.
ISBN: 978-606-749-176-027,00lei33,00lei -
Sens, Sens
India. Etnografie subiectivă sau pseudo-ghid de călătorie
India mi-a ieșit în cale fără să o caut, chiar și când am uitat-o s-a întors la mine, și mă însoțește zi de zi, ca un prieten bun și misterios, de la care aștept multe, dar nu sunt niciodată sigură ce voi primi.
Cartea aceasta este despre întâlniri cu oameni și despre un mod de înțelegere a unei lumi, cea indiană, prin discuții, povești, confesiuni…
Între curiozitatea de a afla cât mai mult despre locuri și viața oamenilor, și experiențe subiective, India pe care am trăit-o e o Indie firească, cu oameni obișnuiți, care supraviețuiesc în condiții dificile, dar au țesut povești complexe ce dau sens și seninătate traiului împreună cu celălalt, fie el de altă religie, din altă castă, de altă meserie, mai bogat sau mai sărac, om sau animal.
ISBN: 978-606-749-144-924,00lei29,00lei -
Academice, Sens
Istoria nucleară a culturii. Cuante hermeneutice
În general, raportul între erudiți și gânditori e de 100 la 1.
Problema e că deși a apărut cel mai mare erudit al tuturor timpurilor, tov. Google, când restul de 99 au devenit inutili, raportul a rămas neschimbat.
ISBN: 978-606-749-547-834,00lei43,00lei -
Sens
LEUL CU CINCI PICIOARE. G. CĂLINESCU, ÎN ANII „PUTERII POPULARE” (1945–1965)
„Era greu de acceptat prezența unui asemenea universitar/academician, care părea fie complet căzut în mintea copiilor, semănând mai curând cu un clovn din alt veac, perorând continuu cu vocea sa strident- melodioasă, făcând gesturi largi și pironindu-și periodic deasupra capetelor ascultărilor, privirile sale întunecat- fosforescente. Dar pe măsură ce nisipul timpului se scurgea din ce în ce mai mult în clepsidra sa, auditoriul devenea din ce în ce mai sedus de extraordinarele asocieri de imagini și teme ale oratorului , de capacitatea lui de a fi iconoclast cu gust și clasic cu har, de ușurința lui unică de a jongla cu epoci și personaje, reunind cu o măiestrie inegalabilă, tematici aparent fără de legătură unele cu altele, dar pe care le judeca cu armele comparatistului superior și le conexa în chip neobișnuit, făcându-le să rezoneze organic și explicit pentru public, asemenea unor instrumente muzicale mânuite în cadrul unei uriașe orchestre simfonice, de către niște maeștri desăvârșiți.”
Cristian Sandache
ISBN: 978-606-749-807-347,00lei59,00lei -
Sens
Națiunea și provocările (post) modernității
Ce s-a întâmplat și se întâmplă cu relația dintre Europa și națiunea ei, pe toate palierele devenirii acestei relații politice, economice, sociale, identitare este o întrebare legitimă. Cartea de față încearcă să descifreze cu prioritate acest ultim palier, fără îndoială, crucial. Pentru aceasta, cartea pornește de la relațiile de astăzi și, în căutare de răspunsuri, coboară către cele de ieri.
ISBN: 973-8497-74-426,00lei33,00lei -
Sens
Puterea Justiției și Justiția Puterii – discursuri, interviuri, analize, pamflete
„Îl cunosc pe Cătălin Predoiu, de mulți ani, ca pe un european convins și pasionat. Colaborarea cu el a fost întotdeauna consistentă și bazată pe încredere. În calitatea sa de ministru al Justiției, i-am apreciat în mod deosebit hotărârea cu care a abordat importante reforme ale dreptului procedural civil și penal. El a stabilit standarde pe calea unui sistem de justiție mai bun. Mi-aș dori să se întâmple asta și în prezent. Pentru că atunci România se va îmbunătăți în fiecare zi.”
Gunther Krichbaum
președinte al comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german„Cătălin Predoiu este unul dintre miniștrii cu care am colaborat cel mai bine la Consiliul JAI. Mereu bine informat și activ în dezbateri, un negociator ideal și permanent conectat la temele europene. A fost o plăcere să interacționez cu el, inclusiv în teme delicate pe care le-am discutat la Roma și la București. Munca sa a contribuit vizibil la consolidarea intereselor României și la consolidarea Uniunii Europene, pentru că știa cum să reprezinte interesele românești fără să piardă din vedere orizontul european. La Bruxelles nu e întotdeauna ușor… Cătălin e pentru mine un coleg cu care a fost o plăcere să colaborez și un prieten sincer și loial.”
Angelo Alfano
ministru italian al Justiției (2008-2011), al Afacerilor Interne (2013-2016) și al Afacerilor Externe (2016-2018)ISBN: 978-606-749-372-640,00lei50,00lei -
Sens
Sigmund Freud – implicații criminale
Filolog de formație, Cătălina Velicu vine în domeniul criminologiei cu deschiderea culturală necesară, fiind capabilă să deconstruiască opera lui Freud cu subtilitatea analistului de text literar și descoperind înăuntru sugestii actuale pentru înțelegerea psihologiei deviante. Această coborâre în partea întunecată a sufletului omenesc seamănă cu miticele „coborâri în Infern” ale eroului, pentru a găsi, undeva în tenebre, acea scânteie de lumină ce trebuie recuperată. Fără îndoială, cartea Cătălinei este binevenită și poate reprezenta un punct de plecare pentru viitoare „cartografii” ale omenescului.
Ioana–Ruxandra FRUNTELATĂ,
Conferențiar universitar doctor,
Facultatea de Litere, Universitatea din BucureștiISBN: 978-606-749-631-434,00lei42,00lei -
Sens
Suferința ca probă a libertății
Suferința nu e un fenomen, o simplă întâmplare sau o realitate care este externă sau care stă alături omului, ci un eveniment, mai bine zis, o experiență autobiografică care se încrustează adânc în trăirea persoanei umane. Boala, suferința, mai ales bolile incurabile ating intim, profund conștiința persoanei umane care devine fragilă, sensibilă, instabilă. Boala, suferința sunt trăite ca un pericol: amenințarea propriei identități fizice, psihice și sociale. Și ceea ce însoțește în mod paralizant mai ales spiritual este frica; teama că totul este pierdut, că nu se poate controla prin intermediul medicinii pentru a ajunge la cea mai mare frică: spaima de moarte.
ISBN: n/a31,00lei39,00lei -
Sens
Theophilos – sau despre dialogul filosofiei cu teologia
Acum câțiva ani am avut o discuție foarte interesantă cu un teolog. Acesta îmi spune: „a face teologie nu înseamnă nimic altceva decât a face filosofie. Omul religios autentic și sfântul sunt făuritori, trăitori, ceea ce este cu totul și cu totul altceva – ei nu mai au nevoie nici de filosofie, nici de teologie pentru a trăi în Dumnezeu.” Spusele teologului sunt evidențe pure; cândva, în alte vremuri, filosofia și teologia erau în mod natural legate. Din modernitate până astăzi s-a indus ideea unei separări, a unei schisme dintre cele două, mergând chiar până la a le opune și a le considera a fi în război. Nimic nu este mai fals decât acest lucru.
Cartea de față se dorește a fi o meditație asupra firului neîntrerupt dintre cele două, dar venind dinspre filosofie; filosofia întinde din nou o mână teologiei. Nu este un act de mândrie să spui că ești filosof adevărat dacă te-ai rupt de Ideea de Dumnezeu! Acesta este doar un act care îți întărește ratarea, căci în lume nimic nu contează mai mult decât să cunoști pe Dumnezeu și toate cele ce țin de El. Atât filosofia cât și teologia sunt căi de căutare a lui Dumnezeu, sunt moduri de a dialoga cu El și a te simți bine în preajma Sa.
ISBN: 978-606-749-640-629,00lei36,00lei -
Sens
TRIUMFUL „OMULUI DE JOS”. România lui Zaharia Stancu (1902-1974)
George Călinescu observa undeva, că în tinerețea sa Zaharia Stancu avea o privire fascinantă, dar care transmitea o constantă neîncredere față de toți cei cu care interacționa. Și în opera lui literară, alter-ego-ul său (tumultuosul Darie) se comportă de multe ori, asemenea unei sălbăticiuni de pădure, gata să fugă sau să muște, la cel mai neînsemnat semn care ar prefața un pericol. Sunt manifestările comportamentale ale cuiva care a cunoscut încă din copilărie, nu doar mângâierea de gheață a sărăciei, ci și cortegiul unor umilințe generatoare de mari frustrări, repede convertite în dorință de răzbunare și de eliberare.
Autorul
ISBN: 978-606-749-681-938,00lei47,00lei -
Sens
Unde este Dumnezeu?
Experiența de profesor a lui Ionuț și cea de realizator de emisiuni radio a lui Mihai i-au adus in contact cu oamenii de rând și întrebările lor:
De ce ne facem semnul crucii când trecem prin dreptul bisericii?
Care este semnificația creștină a mult iubitului brad de Crăciun?
Ar trebui sau nu să se studieze religia în școli?Sunt intrebari pe care mulți ni le punem.
Autorii volumului de față nu inventează răspunsurile. Le-au aflat din cărțile de învățătură și de la dascălii lor.Și ni le transmit și nouă într-un fel în care să ne fie mai accesibile. Cel putin asta mărturisesc că și-au propus Mihai Păcuraru și Ionuț Chircalan. Dacă au reușit sau nu rămâne să hotărâți dumneavoastră după lectura volumului Unde este Dumnezeu?
Anamaria IonescuISBN: 978-606-749-114-224,00lei30,00lei
-
Sens
Cetățenia religioasă și mântuirea socială. Bătălia pentru gândirea neaservită
În anul 1987 fugeam din România comunistă pentru a recăpăta ceea ce înțelegeam atunci prin libertate de gândire și de expresie, adică să mă pot exprima public și privat, fără nici o opresiune civilă și, mai ales, politică. Ajuns în Franța, noua mea patrie de azil politic și apoi de cetățenie, fără speranța că voi revedea vreodată țara mea de naștere, am început să mă confrunt cu alte semnificații ale libertății în viața cotidiană și apoi în cea profesională, academică. Am înțeles că libertatea este un concept, o idee, o trăire, o ideologie, pe scurt, o lume foarte complexă, alta decât cea pentru care fugisem eu și despre care, în referențialul comunist, construiam alienat în raport cu viziunea pe care Occidentul avea să mi-o reveleze.
De aceea, am pus în centrul acestor rânduri chestionarea morală a gândirii și acțiunii, trecută prin toată experiența mea de cercetător, de profesor universitar în cele mai exigente universități franceze și, cel mai important poate, de cetățean și de om. Promisiunea umilă a acestei cărți în contextul tehnologizării profunde a societății? Proiectul unei reconsiderări a cetățeniei noastre, care nu mai poate fi civică, adică încrustată într-un model unic, un statut comun, o unitate de răspuns la un ansamblu de obligații, de drepturi și de privilegii, ci una religioasă în sensul de religare, de creatoare de legături.
-
Sens
Cioran. Conform cu originalul
S-a citit intens Cioran dupa 1989, din plăcere și curiozitate, iar cei care s-au apropiat de cărțile sale, cu nesaț și fără snobism, au fost în mare parte tinerii, întretinând astfel – alături de critici – un sindrom sau efect Cioran.
Eseurile din carte încearcă să deconstruiască politropia unui personaj complex, contradictoriu și tragic, atipic prin profunzimea reflecției, scepticism și complicitatea cu lectorul virtual.
Exercițiul hermeneutic a apelat la text și, acolo unde s-a putut, la manuscrisele aflate la Sibiu, în arhiva lui Relu Cioran. Avem nevoie de un Cioran în ediții critice (mai ales cărțile cu marcă ideologică) și care să semene cât de cât cu originalul.
-
Sens, Sens
India. Etnografie subiectivă sau pseudo-ghid de călătorie
India mi-a ieșit în cale fără să o caut, chiar și când am uitat-o s-a întors la mine, și mă însoțește zi de zi, ca un prieten bun și misterios, de la care aștept multe, dar nu sunt niciodată sigură ce voi primi.
Cartea aceasta este despre întâlniri cu oameni și despre un mod de înțelegere a unei lumi, cea indiană, prin discuții, povești, confesiuni…
Între curiozitatea de a afla cât mai mult despre locuri și viața oamenilor, și experiențe subiective, India pe care am trăit-o e o Indie firească, cu oameni obișnuiți, care supraviețuiesc în condiții dificile, dar au țesut povești complexe ce dau sens și seninătate traiului împreună cu celălalt, fie el de altă religie, din altă castă, de altă meserie, mai bogat sau mai sărac, om sau animal.
-
Sens
LEUL CU CINCI PICIOARE. G. CĂLINESCU, ÎN ANII „PUTERII POPULARE” (1945–1965)
„Era greu de acceptat prezența unui asemenea universitar/academician, care părea fie complet căzut în mintea copiilor, semănând mai curând cu un clovn din alt veac, perorând continuu cu vocea sa strident- melodioasă, făcând gesturi largi și pironindu-și periodic deasupra capetelor ascultărilor, privirile sale întunecat- fosforescente. Dar pe măsură ce nisipul timpului se scurgea din ce în ce mai mult în clepsidra sa, auditoriul devenea din ce în ce mai sedus de extraordinarele asocieri de imagini și teme ale oratorului , de capacitatea lui de a fi iconoclast cu gust și clasic cu har, de ușurința lui unică de a jongla cu epoci și personaje, reunind cu o măiestrie inegalabilă, tematici aparent fără de legătură unele cu altele, dar pe care le judeca cu armele comparatistului superior și le conexa în chip neobișnuit, făcându-le să rezoneze organic și explicit pentru public, asemenea unor instrumente muzicale mânuite în cadrul unei uriașe orchestre simfonice, de către niște maeștri desăvârșiți.”
Cristian Sandache
-
Sens
Națiunea și provocările (post) modernității
Ce s-a întâmplat și se întâmplă cu relația dintre Europa și națiunea ei, pe toate palierele devenirii acestei relații politice, economice, sociale, identitare este o întrebare legitimă. Cartea de față încearcă să descifreze cu prioritate acest ultim palier, fără îndoială, crucial. Pentru aceasta, cartea pornește de la relațiile de astăzi și, în căutare de răspunsuri, coboară către cele de ieri.
-
Sens
Puterea Justiției și Justiția Puterii – discursuri, interviuri, analize, pamflete
„Îl cunosc pe Cătălin Predoiu, de mulți ani, ca pe un european convins și pasionat. Colaborarea cu el a fost întotdeauna consistentă și bazată pe încredere. În calitatea sa de ministru al Justiției, i-am apreciat în mod deosebit hotărârea cu care a abordat importante reforme ale dreptului procedural civil și penal. El a stabilit standarde pe calea unui sistem de justiție mai bun. Mi-aș dori să se întâmple asta și în prezent. Pentru că atunci România se va îmbunătăți în fiecare zi.”
Gunther Krichbaum
președinte al comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german„Cătălin Predoiu este unul dintre miniștrii cu care am colaborat cel mai bine la Consiliul JAI. Mereu bine informat și activ în dezbateri, un negociator ideal și permanent conectat la temele europene. A fost o plăcere să interacționez cu el, inclusiv în teme delicate pe care le-am discutat la Roma și la București. Munca sa a contribuit vizibil la consolidarea intereselor României și la consolidarea Uniunii Europene, pentru că știa cum să reprezinte interesele românești fără să piardă din vedere orizontul european. La Bruxelles nu e întotdeauna ușor… Cătălin e pentru mine un coleg cu care a fost o plăcere să colaborez și un prieten sincer și loial.”
Angelo Alfano
ministru italian al Justiției (2008-2011), al Afacerilor Interne (2013-2016) și al Afacerilor Externe (2016-2018) -
Sens
Sigmund Freud – implicații criminale
Filolog de formație, Cătălina Velicu vine în domeniul criminologiei cu deschiderea culturală necesară, fiind capabilă să deconstruiască opera lui Freud cu subtilitatea analistului de text literar și descoperind înăuntru sugestii actuale pentru înțelegerea psihologiei deviante. Această coborâre în partea întunecată a sufletului omenesc seamănă cu miticele „coborâri în Infern” ale eroului, pentru a găsi, undeva în tenebre, acea scânteie de lumină ce trebuie recuperată. Fără îndoială, cartea Cătălinei este binevenită și poate reprezenta un punct de plecare pentru viitoare „cartografii” ale omenescului.
Ioana–Ruxandra FRUNTELATĂ,
Conferențiar universitar doctor,
Facultatea de Litere, Universitatea din București -
Sens
Suferința ca probă a libertății
Suferința nu e un fenomen, o simplă întâmplare sau o realitate care este externă sau care stă alături omului, ci un eveniment, mai bine zis, o experiență autobiografică care se încrustează adânc în trăirea persoanei umane. Boala, suferința, mai ales bolile incurabile ating intim, profund conștiința persoanei umane care devine fragilă, sensibilă, instabilă. Boala, suferința sunt trăite ca un pericol: amenințarea propriei identități fizice, psihice și sociale. Și ceea ce însoțește în mod paralizant mai ales spiritual este frica; teama că totul este pierdut, că nu se poate controla prin intermediul medicinii pentru a ajunge la cea mai mare frică: spaima de moarte.
-
Sens
Theophilos – sau despre dialogul filosofiei cu teologia
Acum câțiva ani am avut o discuție foarte interesantă cu un teolog. Acesta îmi spune: „a face teologie nu înseamnă nimic altceva decât a face filosofie. Omul religios autentic și sfântul sunt făuritori, trăitori, ceea ce este cu totul și cu totul altceva – ei nu mai au nevoie nici de filosofie, nici de teologie pentru a trăi în Dumnezeu.” Spusele teologului sunt evidențe pure; cândva, în alte vremuri, filosofia și teologia erau în mod natural legate. Din modernitate până astăzi s-a indus ideea unei separări, a unei schisme dintre cele două, mergând chiar până la a le opune și a le considera a fi în război. Nimic nu este mai fals decât acest lucru.
Cartea de față se dorește a fi o meditație asupra firului neîntrerupt dintre cele două, dar venind dinspre filosofie; filosofia întinde din nou o mână teologiei. Nu este un act de mândrie să spui că ești filosof adevărat dacă te-ai rupt de Ideea de Dumnezeu! Acesta este doar un act care îți întărește ratarea, căci în lume nimic nu contează mai mult decât să cunoști pe Dumnezeu și toate cele ce țin de El. Atât filosofia cât și teologia sunt căi de căutare a lui Dumnezeu, sunt moduri de a dialoga cu El și a te simți bine în preajma Sa.
-
Sens
TRIUMFUL „OMULUI DE JOS”. România lui Zaharia Stancu (1902-1974)
George Călinescu observa undeva, că în tinerețea sa Zaharia Stancu avea o privire fascinantă, dar care transmitea o constantă neîncredere față de toți cei cu care interacționa. Și în opera lui literară, alter-ego-ul său (tumultuosul Darie) se comportă de multe ori, asemenea unei sălbăticiuni de pădure, gata să fugă sau să muște, la cel mai neînsemnat semn care ar prefața un pericol. Sunt manifestările comportamentale ale cuiva care a cunoscut încă din copilărie, nu doar mângâierea de gheață a sărăciei, ci și cortegiul unor umilințe generatoare de mari frustrări, repede convertite în dorință de răzbunare și de eliberare.
Autorul
-
Sens
Unde este Dumnezeu?
Experiența de profesor a lui Ionuț și cea de realizator de emisiuni radio a lui Mihai i-au adus in contact cu oamenii de rând și întrebările lor:
De ce ne facem semnul crucii când trecem prin dreptul bisericii?
Care este semnificația creștină a mult iubitului brad de Crăciun?
Ar trebui sau nu să se studieze religia în școli?Sunt intrebari pe care mulți ni le punem.
Autorii volumului de față nu inventează răspunsurile. Le-au aflat din cărțile de învățătură și de la dascălii lor.Și ni le transmit și nouă într-un fel în care să ne fie mai accesibile. Cel putin asta mărturisesc că și-au propus Mihai Păcuraru și Ionuț Chircalan. Dacă au reușit sau nu rămâne să hotărâți dumneavoastră după lectura volumului Unde este Dumnezeu?
Anamaria Ionescu
-
Sens
Cetățenia religioasă și mântuirea socială. Bătălia pentru gândirea neaservită
În anul 1987 fugeam din România comunistă pentru a recăpăta ceea ce înțelegeam atunci prin libertate de gândire și de expresie, adică să mă pot exprima public și privat, fără nici o opresiune civilă și, mai ales, politică. Ajuns în Franța, noua mea patrie de azil politic și apoi de cetățenie, fără speranța că voi revedea vreodată țara mea de naștere, am început să mă confrunt cu alte semnificații ale libertății în viața cotidiană și apoi în cea profesională, academică. Am înțeles că libertatea este un concept, o idee, o trăire, o ideologie, pe scurt, o lume foarte complexă, alta decât cea pentru care fugisem eu și despre care, în referențialul comunist, construiam alienat în raport cu viziunea pe care Occidentul avea să mi-o reveleze.
De aceea, am pus în centrul acestor rânduri chestionarea morală a gândirii și acțiunii, trecută prin toată experiența mea de cercetător, de profesor universitar în cele mai exigente universități franceze și, cel mai important poate, de cetățean și de om. Promisiunea umilă a acestei cărți în contextul tehnologizării profunde a societății? Proiectul unei reconsiderări a cetățeniei noastre, care nu mai poate fi civică, adică încrustată într-un model unic, un statut comun, o unitate de răspuns la un ansamblu de obligații, de drepturi și de privilegii, ci una religioasă în sensul de religare, de creatoare de legături.
42,00lei53,00lei -
Sens
Cioran. Conform cu originalul
S-a citit intens Cioran dupa 1989, din plăcere și curiozitate, iar cei care s-au apropiat de cărțile sale, cu nesaț și fără snobism, au fost în mare parte tinerii, întretinând astfel – alături de critici – un sindrom sau efect Cioran.
Eseurile din carte încearcă să deconstruiască politropia unui personaj complex, contradictoriu și tragic, atipic prin profunzimea reflecției, scepticism și complicitatea cu lectorul virtual.
Exercițiul hermeneutic a apelat la text și, acolo unde s-a putut, la manuscrisele aflate la Sibiu, în arhiva lui Relu Cioran. Avem nevoie de un Cioran în ediții critice (mai ales cărțile cu marcă ideologică) și care să semene cât de cât cu originalul.
27,00lei33,00lei -
Sens, Sens
India. Etnografie subiectivă sau pseudo-ghid de călătorie
India mi-a ieșit în cale fără să o caut, chiar și când am uitat-o s-a întors la mine, și mă însoțește zi de zi, ca un prieten bun și misterios, de la care aștept multe, dar nu sunt niciodată sigură ce voi primi.
Cartea aceasta este despre întâlniri cu oameni și despre un mod de înțelegere a unei lumi, cea indiană, prin discuții, povești, confesiuni…
Între curiozitatea de a afla cât mai mult despre locuri și viața oamenilor, și experiențe subiective, India pe care am trăit-o e o Indie firească, cu oameni obișnuiți, care supraviețuiesc în condiții dificile, dar au țesut povești complexe ce dau sens și seninătate traiului împreună cu celălalt, fie el de altă religie, din altă castă, de altă meserie, mai bogat sau mai sărac, om sau animal.
24,00lei29,00lei -
Sens
LEUL CU CINCI PICIOARE. G. CĂLINESCU, ÎN ANII „PUTERII POPULARE” (1945–1965)
„Era greu de acceptat prezența unui asemenea universitar/academician, care părea fie complet căzut în mintea copiilor, semănând mai curând cu un clovn din alt veac, perorând continuu cu vocea sa strident- melodioasă, făcând gesturi largi și pironindu-și periodic deasupra capetelor ascultărilor, privirile sale întunecat- fosforescente. Dar pe măsură ce nisipul timpului se scurgea din ce în ce mai mult în clepsidra sa, auditoriul devenea din ce în ce mai sedus de extraordinarele asocieri de imagini și teme ale oratorului , de capacitatea lui de a fi iconoclast cu gust și clasic cu har, de ușurința lui unică de a jongla cu epoci și personaje, reunind cu o măiestrie inegalabilă, tematici aparent fără de legătură unele cu altele, dar pe care le judeca cu armele comparatistului superior și le conexa în chip neobișnuit, făcându-le să rezoneze organic și explicit pentru public, asemenea unor instrumente muzicale mânuite în cadrul unei uriașe orchestre simfonice, de către niște maeștri desăvârșiți.”
Cristian Sandache
47,00lei59,00lei -
Sens
Națiunea și provocările (post) modernității
Ce s-a întâmplat și se întâmplă cu relația dintre Europa și națiunea ei, pe toate palierele devenirii acestei relații politice, economice, sociale, identitare este o întrebare legitimă. Cartea de față încearcă să descifreze cu prioritate acest ultim palier, fără îndoială, crucial. Pentru aceasta, cartea pornește de la relațiile de astăzi și, în căutare de răspunsuri, coboară către cele de ieri.
26,00lei33,00lei -
Sens
Puterea Justiției și Justiția Puterii – discursuri, interviuri, analize, pamflete
„Îl cunosc pe Cătălin Predoiu, de mulți ani, ca pe un european convins și pasionat. Colaborarea cu el a fost întotdeauna consistentă și bazată pe încredere. În calitatea sa de ministru al Justiției, i-am apreciat în mod deosebit hotărârea cu care a abordat importante reforme ale dreptului procedural civil și penal. El a stabilit standarde pe calea unui sistem de justiție mai bun. Mi-aș dori să se întâmple asta și în prezent. Pentru că atunci România se va îmbunătăți în fiecare zi.”
Gunther Krichbaum
președinte al comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german„Cătălin Predoiu este unul dintre miniștrii cu care am colaborat cel mai bine la Consiliul JAI. Mereu bine informat și activ în dezbateri, un negociator ideal și permanent conectat la temele europene. A fost o plăcere să interacționez cu el, inclusiv în teme delicate pe care le-am discutat la Roma și la București. Munca sa a contribuit vizibil la consolidarea intereselor României și la consolidarea Uniunii Europene, pentru că știa cum să reprezinte interesele românești fără să piardă din vedere orizontul european. La Bruxelles nu e întotdeauna ușor… Cătălin e pentru mine un coleg cu care a fost o plăcere să colaborez și un prieten sincer și loial.”
Angelo Alfano
ministru italian al Justiției (2008-2011), al Afacerilor Interne (2013-2016) și al Afacerilor Externe (2016-2018)40,00lei50,00lei -
Sens
Sigmund Freud – implicații criminale
Filolog de formație, Cătălina Velicu vine în domeniul criminologiei cu deschiderea culturală necesară, fiind capabilă să deconstruiască opera lui Freud cu subtilitatea analistului de text literar și descoperind înăuntru sugestii actuale pentru înțelegerea psihologiei deviante. Această coborâre în partea întunecată a sufletului omenesc seamănă cu miticele „coborâri în Infern” ale eroului, pentru a găsi, undeva în tenebre, acea scânteie de lumină ce trebuie recuperată. Fără îndoială, cartea Cătălinei este binevenită și poate reprezenta un punct de plecare pentru viitoare „cartografii” ale omenescului.
Ioana–Ruxandra FRUNTELATĂ,
Conferențiar universitar doctor,
Facultatea de Litere, Universitatea din București34,00lei42,00lei -
Sens
Suferința ca probă a libertății
Suferința nu e un fenomen, o simplă întâmplare sau o realitate care este externă sau care stă alături omului, ci un eveniment, mai bine zis, o experiență autobiografică care se încrustează adânc în trăirea persoanei umane. Boala, suferința, mai ales bolile incurabile ating intim, profund conștiința persoanei umane care devine fragilă, sensibilă, instabilă. Boala, suferința sunt trăite ca un pericol: amenințarea propriei identități fizice, psihice și sociale. Și ceea ce însoțește în mod paralizant mai ales spiritual este frica; teama că totul este pierdut, că nu se poate controla prin intermediul medicinii pentru a ajunge la cea mai mare frică: spaima de moarte.
31,00lei39,00lei -
Sens
Theophilos – sau despre dialogul filosofiei cu teologia
Acum câțiva ani am avut o discuție foarte interesantă cu un teolog. Acesta îmi spune: „a face teologie nu înseamnă nimic altceva decât a face filosofie. Omul religios autentic și sfântul sunt făuritori, trăitori, ceea ce este cu totul și cu totul altceva – ei nu mai au nevoie nici de filosofie, nici de teologie pentru a trăi în Dumnezeu.” Spusele teologului sunt evidențe pure; cândva, în alte vremuri, filosofia și teologia erau în mod natural legate. Din modernitate până astăzi s-a indus ideea unei separări, a unei schisme dintre cele două, mergând chiar până la a le opune și a le considera a fi în război. Nimic nu este mai fals decât acest lucru.
Cartea de față se dorește a fi o meditație asupra firului neîntrerupt dintre cele două, dar venind dinspre filosofie; filosofia întinde din nou o mână teologiei. Nu este un act de mândrie să spui că ești filosof adevărat dacă te-ai rupt de Ideea de Dumnezeu! Acesta este doar un act care îți întărește ratarea, căci în lume nimic nu contează mai mult decât să cunoști pe Dumnezeu și toate cele ce țin de El. Atât filosofia cât și teologia sunt căi de căutare a lui Dumnezeu, sunt moduri de a dialoga cu El și a te simți bine în preajma Sa.
29,00lei36,00lei -
Sens
TRIUMFUL „OMULUI DE JOS”. România lui Zaharia Stancu (1902-1974)
George Călinescu observa undeva, că în tinerețea sa Zaharia Stancu avea o privire fascinantă, dar care transmitea o constantă neîncredere față de toți cei cu care interacționa. Și în opera lui literară, alter-ego-ul său (tumultuosul Darie) se comportă de multe ori, asemenea unei sălbăticiuni de pădure, gata să fugă sau să muște, la cel mai neînsemnat semn care ar prefața un pericol. Sunt manifestările comportamentale ale cuiva care a cunoscut încă din copilărie, nu doar mângâierea de gheață a sărăciei, ci și cortegiul unor umilințe generatoare de mari frustrări, repede convertite în dorință de răzbunare și de eliberare.
Autorul
38,00lei47,00lei -
Sens
Unde este Dumnezeu?
Experiența de profesor a lui Ionuț și cea de realizator de emisiuni radio a lui Mihai i-au adus in contact cu oamenii de rând și întrebările lor:
De ce ne facem semnul crucii când trecem prin dreptul bisericii?
Care este semnificația creștină a mult iubitului brad de Crăciun?
Ar trebui sau nu să se studieze religia în școli?Sunt intrebari pe care mulți ni le punem.
Autorii volumului de față nu inventează răspunsurile. Le-au aflat din cărțile de învățătură și de la dascălii lor.Și ni le transmit și nouă într-un fel în care să ne fie mai accesibile. Cel putin asta mărturisesc că și-au propus Mihai Păcuraru și Ionuț Chircalan. Dacă au reușit sau nu rămâne să hotărâți dumneavoastră după lectura volumului Unde este Dumnezeu?
Anamaria Ionescu24,00lei30,00lei